Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Да ли је потребно да перемо тек купљену одећу и постељину? Ево шта кажу стручњаци

Стручњак за текстил каже да прање нове одеће никако није нужно, али упозорава како текстилни производи могу да садрже и неке залутале хемикалије из процеса производње.

1609581151_Depositphotos_184076056_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Често се у чишћењу и вођењу домаћинства водимо саветима наших мама и бака, али понекад се мишљење стручњака разликује од оног што су нас учили и на шта смо навикли.

Прочитајте још: Одувек смо погрешно радили: Прави начин како да поставите кесу за ђубре (ВИДЕО)

Није реткост тако ни да наиђемо на опречна мишљења везана за негу текстила, а за све који су у недоумици да ли треба нову одећу и постељину прати пре употребе, одговор има вођа одељења за дизајн текстила с Техничког института у Бостону, Номи Дале Клеинман.

Она је за Реал Симпле рекла како прање нове одеће никако није нужно, али ипак упозорава да текстилни производи могу понекад да садрже и неке залутале хемикалије из процеса производње, а често и остатке скроба који се користи да роба остане свежа током паковања и транспорта према трговинама.

Прочитајте још: Тик-токерка одушевила свет једноставним триком за скидање налепница са ценом (ВИДЕО)

- Много је корака кроз које тканина пролази пре него што дође до нас, а чак и природна влакна могу да буду изложена потенцијалним иритантима, разним мазивима и смолама - објаснила је.

Фото: Депозит

Исто тако, каже Клеинман, понекад тканине захтевају и додатно рибање са сапунима или са натријум хидроксидом, да се за њих боја боље прими.

Прочитајте још: За растерећенији почетак године: Ове ствари обавезно избаците из куће

Шта ако ипак прескочимо прање?

Према Клеинман, већина неће осетити никакве негативне реакције ако не опере одећу пре прве употребе, али ако имате осетљиву кожу остатак било које хемикалије може узроковати свраб или иритацију. 

- Најчешће се препоручује прање нових фармерки, јер се догађа да им боја исцури на блузу или текстилни намештај - рекла је Клеинман.

Прочитајте још: Како да испустите ваздух из радијатора и када је најбоље време за то? (ВИДЕО)

Саветује и да се увек провере етикете са ознакама за негу, а ако желите да неком комаду одеће продужите трајање и спречите његово сакупљање, предлаже прање у хладној води и сушење на ваздуху.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas