Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Da li je potrebno da peremo tek kupljenu odeću i posteljinu? Evo šta kažu stručnjaci

Stručnjak za tekstil kaže da pranje nove odeće nikako nije nužno, ali upozorava kako tekstilni proizvodi mogu da sadrže i neke zalutale hemikalije iz procesa proizvodnje.

1609581151_Depositphotos_184076056_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Često se u čišćenju i vođenju domaćinstva vodimo savetima naših mama i baka, ali ponekad se mišljenje stručnjaka razlikuje od onog što su nas učili i na šta smo navikli.

Pročitajte još: Oduvek smo pogrešno radili: Pravi način kako da postavite kesu za đubre (VIDEO)

Nije retkost tako ni da naiđemo na oprečna mišljenja vezana za negu tekstila, a za sve koji su u nedoumici da li treba novu odeću i posteljinu prati pre upotrebe, odgovor ima vođa odeljenja za dizajn tekstila s Tehničkog instituta u Bostonu, Nomi Dale Kleinman.

Ona je za Real Simple rekla kako pranje nove odeće nikako nije nužno, ali ipak upozorava da tekstilni proizvodi mogu ponekad da sadrže i neke zalutale hemikalije iz procesa proizvodnje, a često i ostatke skroba koji se koristi da roba ostane sveža tokom pakovanja i transporta prema trgovinama.

Pročitajte još: Tik-tokerka oduševila svet jednostavnim trikom za skidanje nalepnica sa cenom (VIDEO)

- Mnogo je koraka kroz koje tkanina prolazi pre nego što dođe do nas, a čak i prirodna vlakna mogu da budu izložena potencijalnim iritantima, raznim mazivima i smolama - objasnila je.

Foto: Depozit

Isto tako, kaže Kleinman, ponekad tkanine zahtevaju i dodatno ribanje sa sapunima ili sa natrijum hidroksidom, da se za njih boja bolje primi.

Pročitajte još: Za rasterećeniji početak godine: Ove stvari obavezno izbacite iz kuće

Šta ako ipak preskočimo pranje?

Prema Kleinman, većina neće osetiti nikakve negativne reakcije ako ne opere odeću pre prve upotrebe, ali ako imate osetljivu kožu ostatak bilo koje hemikalije može uzrokovati svrab ili iritaciju. 

- Najčešće se preporučuje pranje novih farmerki, jer se događa da im boja iscuri na bluzu ili tekstilni nameštaj - rekla je Kleinman.

Pročitajte još: Kako da ispustite vazduh iz radijatora i kada je najbolje vreme za to? (VIDEO)

Savetuje i da se uvek provere etikete sa oznakama za negu, a ako želite da nekom komadu odeće produžite trajanje i sprečite njegovo sakupljanje, predlaže pranje u hladnoj vodi i sušenje na vazduhu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas