Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Десет невероватних начина употребе ХИДРОГЕНА: Кошта 65 динара, а може заменити много скупља средства

Јефтина течност која се може користити за многе ствари

1677326611_shutterstock_1690526458.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Хидроген се увек сматрао путпуно безбедним и природним антисептиком. Поред тога што није скуп, такође је високоефикасно средство које би требало да има свако домаћинство. Помоћу раствора водоник- пероксида (хидрогена) могу се, не само дезинфиковати ране, већ се може користити на толико много другачијих и корисних начина.

Доносимо вам неколико начина на које хидроген можете да искористите у домаћинству.

1. Очистите бактерије с воћа и поврћа

Један од најбољих начина да уклоните неке микроорганизме који изазивају болести с коре воћа и поврћа јесте помоћу тропроцентног хидрогена. Направите мешавину од једнаких количина воде и овог хидрогена и потопите воће и поврће. Оставите да стоји 10 минута, па исперите чистом водом.

2. За испирање уста

Многа средства за испирање уста садрже у себи хидроген. Зашто га онда не бисте употребили у ту сврху кад је јефтинији? Помешајте једнаке количине тропроцентног хидрогена и воде, те користите за испирање уста исто као куповно средство. Осим дезинфекције, још једна корист је што ће вам мало просветлити зубе.

3. Огледало без мрља

Када вам нестане средство за чишћење стакла, употребите хидроген. Узмите папирни убрус, испрскајте га тропроцентним водоник-пероксидом, па орибајте огледало. Уклониће све мрље, чак и оне најупорније, а огледало ће засијати као да је ново.

4. Дезинфикујте дечје играчке

Нема потребе да купујете скупе марамице за дезинфекцију. Исти ефекат ћете постићи и ако дечје играчке попрскате хидроген пероксидом. Он није отрован, а уклониће бактерије и вирусе које могу да изазову инфекције и болести.

5. Избелите пожутели веш

Беле крпе, столњаци, чарапе и мајице временом добију жућкасту боју. Повратите им белину и сјај тако што ћете у машину за веш, у циклус за испирање, уместо средства за избељивање тканина сипати пола шоље хидрогена. Добићете исти ефекат за мање новца.

6. Освежите сунђере

После дуже употребе кухињски сунђери добију непријатан мирис и промене боју. Хидроген се сматра једним од најбезбеднијих средстава за дезинфекцију. Потопите сунђере у мешавину од једнаких количина хидрогена и воде, оставите да мало одстоје, па их исперите водом. Ако после овога непријатан мирис остане, време је да их баците.

7. Уклоните трагове зноја

Имате проблем с флекама од зноја на мајицама и кошуљама? Пробајте следећи трик: помешајте кашику течног детерџента за прање судова и две кашике хидрогена, нанесите на флеку и оставите да стоји сат. После тога исперите тканину као иначе.

8. Очистите фрижидер

Када сређујете фрижидер, извадите из њега све намирнице, па га попрскајте хидрогеном. Оставите да стоји 15 до 20 минута, а онда га обришите чистим сунђером. Лако ћете уклонити флеке, а нестаће и непријатни мириси. Исто можете да урадите и с машином за судове.

9. Скините флеке од крви

Ако се посечете током сецкања поврћа у кухињи па окрвавите мајицу или дете падне и изгребе колено па исфлека бермуде, флеку од крви ћете лако скинути помоћу хидрогена. Сипајте га директно на флеку, оставите да стоји неколико минута и на крају исперите хладном водом.

10. "Убијте" буђ и плесан

Као што је већ речено, хидроген убија бактерије, али такође отклања и гљивице као што су буђ и плесан. Зато узмите боцу са водоником и попрскајте своје купатило, подове, зидове, па чак и завесу за туш. Тај "шуштећи звук" ц́е вам бити довољан доказ да пероксид ради своје.

Бонус видео:

 

                                   Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas