· · Коментари: 0
ентеријер

Дом може да допринесе стресу: Обратите пажњу на неколико ствари

Свакодневно наилазимо на ствари које у нама изазивају стрес: проблеми на послу, гужва у јавном превозу, узнемирујуц́е вести на друштвеним мрежама.

1617101367_Depositphotos_37777211_s-2019.jpg
Фото: Депосит

У поређењу са овим, чини се да је ваш дом најудобније место на свету, али такође може понекад неприметно да вам троши пуно енергије и изазива анксиозност.

Ево како место у којем живите може допринети стресу:

Недостатак светлости

Не потцењујте снагу доброг осветљења. Праве лампе на правим местима не само да ће трансформисати простор, већ и побољшати благостање оних који се у њему налазе.

Монотонија
Монотонија, популарна за минимализам, такође не ствара увек добру атмосферу у кући. Бојење свих зидова у кући у бело и подударање намештаја само изгледа добро као идеја. У ствари, чисте боје без нијанси и текстура „притискају“, посебно ако сте стално у таквом простору. Чак и ако одлучите да белу боју учините главном у свом дому, разблажите је сивим, беж и другим неутралним тоновима.

Прочитајте још: ПЕНТХАУС КОЈИ ОДУЗИМА ДАХ: Стан од 57 милиона долара (ФОТО)

Природно светло побољшава наше расположење, али не занемарујте додатна светла и лампе, јер оне олакшавају подешавање нивоа светлости - брзо додају јасноћу и простор соби или стварају интимну, пријатну атмосферу. 

Превише светлих боја

Чак ни љубитељи јарких боја не би требало да их прекомерно користе. Светле нијансе могу да развеселе, окрепе, али ако сте предуго окружени овим бојама, изазваће анксиозност и стрес. Фокусирајте се на природу приликом избора палете за дизајн стана: има много неутралних земљаних нијанси које ће оплеменити ваш ентеријер, а светле боје оставите за акценте.

Контрастни отисци и обрасци

Прекомерна количина отисака у ентеријеру иритира око и тако повећава стрес. Превише цртежа, нарочито када се увелико разликују у размерама или имају обиље контрастних боја, може ментално претрпати простор. Отисци би требало да остану само акценти у дизајну и ни у ком случају их не би требало претварати у позадину.

Превише гужве
Неуредан дом, чак и ако је чист, негативно утиче на наше благостање из неколико разлога. У таквом простору може бити тешко концентрисати се или опустити се. Поред тога, у таквој кући је лако не приметити колико времена и живаца трошите тражећи праву ствар. Предмети које сте, чини вам се, управо видели пред очима, једноставно нестану без трага.

Прочитајте још: Ког облика је ваш СТО за ручавање? Према ФЕНГ ШУЈИ правилима само један доноси опуштајућу атмосферу у породицу

Нису узалуд савети за чишћење Марие Кондо стекли светску популарност: не ради се само о томе да се ствари доведу у ред и да се отарасите непотребних ствари, већ и о значајном побољшању квалитета вашег живота.

Мањи кварови

Још један извор стреса у кући су разни кварови у домаћинству. Довољно мали да се поправке одложе за касније, али довољно велики да свакодневно уништавају живот: славина са лошом текућом водом, пригушена сијалица, сломљена брава... Све су то детаљи који глобално не ометају живот, али нам редовно кваре расположење. Пронађите време и прилику да отклоните такве недостатке и уочите како се квалитет вашег живота знатно побољшао.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.