· · Коментари: 0

КАКО ОЧИСТИТИ НАДСТРЕШНИЦУ ОД ПЛАТНА: Нанесите ОВАЈ раствор за мрље и буђ и вратите јој белу боју

Прашина, прљавштина, полен, "сок" од дрвећа, кишница и буђ - скоро све може запрљати вашу платнену надстрешницу, али замена платна није ваша једина опција. Довољно је да је чистите једном или два пута годишње да би изгледала скоро као нова

1649404714_profimedia-0188358279.jpg
Фото: Profimedia

Не треба вам фенси опрема и средства за чишћење. Често су довољни благи детерџент, сирће, мека четка и вода. Дакле, изаберите топао и сунчан дан и почните са чишћењем!

Како на једноставан начин очистити надстрешницу од платна

Прикупите све своје основне залихе — благи детерџент, мекану четку, сунђер и канту за воду. Затим следите овај једноставан водич корак по корак.

Прочитајте још: Генијалан начин за решавање ЗАЧЕПЉЕНИХ ОДВОДА, а коштаће вас само 200 динара

Корак 1 - Припремите раствор сапуна

Сипајте топлу воду у канту и додајте јој благи детерџент. Што је платно прљавије, то би требало да буде јачи раствор сапуна. Мешајте раствор док не почне да се пени.

Корак 2 - Очистите крошњу

Умочите меку четку у раствор и користите је за чишћење надстрешнице. Почните тако што ћете нежно очистити сву прљавштину и мрље. Будите опрезни око шавова. Агресивно четкање може да их оштети и изазове цурење.

Корак 3 - Очистите тврдокорне мрље

Ако су мрље тврдокорне, очистите их грубом страном сунђера. Трљајте кружним покретима како не бисте оштетили платно. Оставите раствор да одстоји неколико минута пре него што га исперете. Поновите рибање неколико пута док се не отарасите свих мрља.

Корак 4 - Исперите и осушите

Када завршите са чишћењем, добро исперите остатке сапуна. За ово можете користити баштенско црево. Важно: Пустите да се платнена надстрешница потпуно осуши на сунцу. Ово ће такође спречити појаву буђи и плесни на платну.

Фото: Профимедиа

Како очистити надстрешницу без платна

Платно није једина тканина која се користи за надстрешнице. Остали популарни материјали укључују полиестер, винил и акрил. Сви ови различити материјали имају различите рутине чишћења. Али не брините, ниједна није тешка.

Хајде да детаљније погледамо сваки.

Надстрешница од полиестера

Полиестер је издржљив и водоотпоран, што га чини идеалним избором за надстрешнице. Да бисте га очистили, биће вам потребан благи сапун за прање веша и четка за рибање. Почните рибањем све површинске прљавштине и остатака. За чишћење мрља можете користити и раствор сирћета и воде.

Савет: Добро четкајте, али пазите да не оштетите тканину.

Надстрешница обложена винилом

Надстрешнице обложене винилом су израђене од платна ламинираног винилом. Лако се могу очистити топлом водом са сапуном. Једноставно умочите меку крпу у сапунасту воду и обришите тканину.

Савет: За тешке мрље користите мешавину 10% избељивача и 90% воде. Али тестирајте ову мешавину на мањој површини пре него што се уверите да не промени боју тканине.

Акрилна надстрешница

Акрилне надстрешнице су направљене од синтетичке тканине отпорне на временске услове. Ова тканина је један од најлакших материјала за чишћење. Почните тако што ћете очистити сву опуштену прљавштину. Затим користите детерџент за веш за третирање тешких мрља. Пустите да се балдахин осуши пре него што га поново употребите.

Како уклонити плесан са надстрешнице

Плесан и буђ могу се увући на надстрешницу, посебно ако живите у влажној клими. Чак и недостатак сунчеве светлости може подстаћи њихов раст. Али не морате да се мирите са овим ружним спорама. Постоје брзи и ефикасни начини да их се решите.

Корак 1 - Остружите споре

Користите четку са чврстим влакнима да бисте уклонили плесан. Урадите то на отвореном простору како бисте избегли ширење спора.

Корак 2 - Помешајте раствор за чишћење

Сипајте мало млаке воде у канту. Овоме додајте шољу избељивача са хлором и једну четвртину шоље детерџента за веш.

Корак 3 - Очистите мрље

Нанесите раствор за чишћење крпом или сунђером преко подручја са плесни. Темељно орибајте надстрешницу. Оставите раствор да одстоји неколико минута. Затим истрљајте чврсте мрље четком.

Корак 4 - Исперите и осушите

Када сте задовољни чишћењем, добро исперите тканину да бисте уклонили све остатке. Оставите да се осуши на сунчаном месту.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.