Oglas
· · Komentari: 0

KAKO OČISTITI NADSTREŠNICU OD PLATNA: Nanesite OVAJ rastvor za mrlje i buđ i vratite joj belu boju

Prašina, prljavština, polen, "sok" od drveća, kišnica i buđ - skoro sve može zaprljati vašu platnenu nadstrešnicu, ali zamena platna nije vaša jedina opcija. Dovoljno je da je čistite jednom ili dva puta godišnje da bi izgledala skoro kao nova

1649404714_profimedia-0188358279.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ne treba vam fensi oprema i sredstva za čišćenje. Često su dovoljni blagi deterdžent, sirće, meka četka i voda. Dakle, izaberite topao i sunčan dan i počnite sa čišćenjem!

Kako na jednostavan način očistiti nadstrešnicu od platna

Prikupite sve svoje osnovne zalihe — blagi deterdžent, mekanu četku, sunđer i kantu za vodu. Zatim sledite ovaj jednostavan vodič korak po korak.

Pročitajte još: Genijalan način za rešavanje ZAČEPLJENIH ODVODA, a koštaće vas samo 200 dinara

Korak 1 - Pripremite rastvor sapuna

Sipajte toplu vodu u kantu i dodajte joj blagi deterdžent. Što je platno prljavije, to bi trebalo da bude jači rastvor sapuna. Mešajte rastvor dok ne počne da se peni.

Korak 2 - Očistite krošnju

Umočite meku četku u rastvor i koristite je za čišćenje nadstrešnice. Počnite tako što ćete nežno očistiti svu prljavštinu i mrlje. Budite oprezni oko šavova. Agresivno četkanje može da ih ošteti i izazove curenje.

Korak 3 - Očistite tvrdokorne mrlje

Ako su mrlje tvrdokorne, očistite ih grubom stranom sunđera. Trljajte kružnim pokretima kako ne biste oštetili platno. Ostavite rastvor da odstoji nekoliko minuta pre nego što ga isperete. Ponovite ribanje nekoliko puta dok se ne otarasite svih mrlja.

Korak 4 - Isperite i osušite

Kada završite sa čišćenjem, dobro isperite ostatke sapuna. Za ovo možete koristiti baštensko crevo. Važno: Pustite da se platnena nadstrešnica potpuno osuši na suncu. Ovo će takođe sprečiti pojavu buđi i plesni na platnu.

Foto: Profimedia

Kako očistiti nadstrešnicu bez platna

Platno nije jedina tkanina koja se koristi za nadstrešnice. Ostali popularni materijali uključuju poliester, vinil i akril. Svi ovi različiti materijali imaju različite rutine čišćenja. Ali ne brinite, nijedna nije teška.

Hajde da detaljnije pogledamo svaki.

Nadstrešnica od poliestera

Poliester je izdržljiv i vodootporan, što ga čini idealnim izborom za nadstrešnice. Da biste ga očistili, biće vam potreban blagi sapun za pranje veša i četka za ribanje. Počnite ribanjem sve površinske prljavštine i ostataka. Za čišćenje mrlja možete koristiti i rastvor sirćeta i vode.

Savet: Dobro četkajte, ali pazite da ne oštetite tkaninu.

Nadstrešnica obložena vinilom

Nadstrešnice obložene vinilom su izrađene od platna laminiranog vinilom. Lako se mogu očistiti toplom vodom sa sapunom. Jednostavno umočite meku krpu u sapunastu vodu i obrišite tkaninu.

Savet: Za teške mrlje koristite mešavinu 10% izbeljivača i 90% vode. Ali testirajte ovu mešavinu na manjoj površini pre nego što se uverite da ne promeni boju tkanine.

Akrilna nadstrešnica

Akrilne nadstrešnice su napravljene od sintetičke tkanine otporne na vremenske uslove. Ova tkanina je jedan od najlakših materijala za čišćenje. Počnite tako što ćete očistiti svu opuštenu prljavštinu. Zatim koristite deterdžent za veš za tretiranje teških mrlja. Pustite da se baldahin osuši pre nego što ga ponovo upotrebite.

Kako ukloniti plesan sa nadstrešnice

Plesan i buđ mogu se uvući na nadstrešnicu, posebno ako živite u vlažnoj klimi. Čak i nedostatak sunčeve svetlosti može podstaći njihov rast. Ali ne morate da se mirite sa ovim ružnim sporama. Postoje brzi i efikasni načini da ih se rešite.

Korak 1 - Ostružite spore

Koristite četku sa čvrstim vlaknima da biste uklonili plesan. Uradite to na otvorenom prostoru kako biste izbegli širenje spora.

Korak 2 - Pomešajte rastvor za čišćenje

Sipajte malo mlake vode u kantu. Ovome dodajte šolju izbeljivača sa hlorom i jednu četvrtinu šolje deterdženta za veš.

Korak 3 - Očistite mrlje

Nanesite rastvor za čišćenje krpom ili sunđerom preko područja sa plesni. Temeljno oribajte nadstrešnicu. Ostavite rastvor da odstoji nekoliko minuta. Zatim istrljajte čvrste mrlje četkom.

Korak 4 - Isperite i osušite

Kada ste zadovoljni čišćenjem, dobro isperite tkaninu da biste uklonili sve ostatke. Ostavite da se osuši na sunčanom mestu.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas