· · Коментари: 0
САВЕТИ

Негујте правилно ДРВО НОВЦА: Ево како се замија негује током зиме

Ова биљка је вишегодишња и у стању је да задржи влагу, али прекомерно заливање изазива пропадање биљке...

1673560387_183667_shutterstock-1056668348.jpg
Фото: Shutterstock

Зими се тло у посудама биљака суши много спорије него лети. Ако стално додајете воду у мокру подлогу замије или биљке познате која привлачи новав, она ће постати кисела. У њему ће се населити буђ, а кртоле стабла долара ће иструнути. Споља, то се манифестује премазом на површини супстрата и жутилом лисних плоча. Из посуде може доћи непријатан мирис.

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

Како залити замију у хладној сезони?

Заливање треба да буде ретко и оскудно. За тај кратак период, док је напољу хладно, а грејање још није укључено, боље је уопште не заливати биљку. Затим се заливање врши 1-2 пута месечно.

Тачна учесталост зависи од стања тла у саксији. Земљана кугла би требало да се скоро потпуно осуши. Да бисте то проверили, можете забити дрвени штап за суши у земљу. Затим га извадите и процените стање подлоге.

Прочитајте још: Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало

Заливање треба вршити само топлом водом. Након заливања, обавезно потпуно уклоните вишак влаге из посуде. И боље је залити замиокулку у кади тако да вишак воде слободно одлази кроз дренажне рупе у лонцу.

Величина саксије такође утиче на учесталост заливања. Ако је лонац велика, тло у њему ће се дуже сушити.

Зими, биљке захтевају посебно пажљиву негу, јер су ослабљене и успаване. У овом периоду треба се придржавати правила - боље мање, али боље!

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.