Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Није само храна: Шта би све требало да држите у фрижидеру?

Хладнија температура више одговара неким стварима

1681719822_shutterstock_1390969019.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда сте чули да стављање одређених одевних предмета у замрзивач може убити бактерије, али јесте ли знали да постоји много кућних трикова који укључују и ваш фрижидер?

Од предмета у вашем ормарићу с лековима до оних у фиокама, изненадили бисте се колико уобичајених ствари може имати користи од премештања на хладније температуре. Стручњаци за чишћење и стил живота открили су којих 10 непрехрамбених артикала треба чувати у фрижидеру.

Гелови за избељивање зуба

У прегледу најчуднијих ствари које звезде Фоод Нетwорка имају у својим фрижидерима, славна куварица Гиада Де Лаурентиис рекла је да је то “избељивач зуба”. Испоставило се да то и није тако чудно. Према Цресту, који производи популарне Wхитестрипс, “већина произвођача препоручује чување прибора за избељивање зуба на хладном месту… За неке је прикладно место испод купатилског ормарића или у ормару за постељину. Други који живе у екстремно топлим климатским условима можда ће желети да прибор за зубе за избељивање у фрижидеру”

Фото-филм

Ако сте љубитељ снимања фотографија старим филмом, знате да може бити скупо. Како бисте очували живот свог фото-филма, ставите га у фрижидер.“Препоручујемо да фото-филм ставите у фрижидер на константној температури између 4 – 18°Ц”, каже Полароид на својој wеб страници. Било која температура нижа од те може уништити филм, па ћете желети да га пустите да се врати на собну температуру пре него што га ставите у фотоапарат.

Алое вера

Гел алое вере који се купује у продавници обично има прилично дуг рок трајања, али предност држања у фрижидеру је то што хладна температура делује додатно умирујуће код опекотина од сунца или других опекотина. Међутим, свежа алое вера, тачније биљка може се врло брзо покварити. Ако одсечете лист и одмах га употребите, све је у реду. Али ако желите да га дуже чувате, Ерин Џејмс, сертификовани спортски нутрициониста каже да је боље да га ставите у фрижидер у херметички затвореној посуди.

Производи за негу коже

Један од најчешћих одговора које смо добили од стручњака је да треба држати производе за негу коже у фрижидеру. “Концепт производа за његу коже без конзерванса привлачи многе људе. Али постоји већа вероватноћа да ће се на тим производима развити бактерије. Слично као што утиче на храну, фрижидер може продужити њихов ‘рок трајања’, објашњава Гречен Бојд, председница НYЦ Хоусе Цлеанерс. Производе који садрже ретинол или витамин Ц посебно треба држати у фрижидеру. “Ниске температуре успоравају разградњу оба састојка”, објашњава компанија за лепоту Бирцх Боx. Према Карли Кембел, оснивачу Моммy он Пурпосе, додатна предност је то што хладна температура “може помоћи у смиривању и смањењу упале, а такође може помоћи у затезању и учвршћивању коже”. То се посебно односи на креме за очи. Гејс Бана, директорка бренда у компанији за намјештај Каиyо, препоручује држање креме за сунчање у фрижидеру из истих разлога.

Шминка

Већина нас вероватно би била ужаснута када би видела када је нашим производима за шминкање истекао рок трајања. Али држање одређених намирница у фрижидеру продужиће им живот. Бојд напомиње да је козметика на бази креме или воде (као што су маскара и течни пудер) посебно осетљива на “раст бактерија, оксидацију и блеђење боје”. Још једна предност коју Бојд истиче је чување производа као што је ајлајнер, јер ће њихово наношење бити прецизније. Многи ће људи рећи да руж држите у фрижидеру, али то би требало бити само привремено решење ако почне да се топи. “Оставите га у фрижидеру док се поново не стврдне, а затим га извадите кад се спремни сте за наношење. Међутим, немојте заувек држати руж у фрижидеру: уље и восак се с временом одвајају на ниским температурама”, објашњавају из Бирцх Боxа.

Лак за нокте

“Лак за нокте може постати густ и тежак за наношење ако се не чува правилно. Чување у фрижидеру може помоћи у продужењу рока трајања и спречити да постане прегуст или грудваст”, каже Кембел.

Цвеће

Желите ли да сачувате свеже резано цвеће до ваше вечере која је за неколико дана? Држање у води на хладном месту, као што је фрижидер, “успориће њихове метаболичке процесе и одржати их свежима мало дуже”, пише Тхе Wасхингтон Пост. Али, избегавајте да их стављате уз воће које испушта етилен. Како објашњава Пост, баш као што ови гасови узрокују сазревање другог воћа и поврћа, тако ће и вашем цвећу скратити животни век. Кембел каже да “уклоните сво лишће испод линије воде, јер то може узроковати контаминацију воде и скратити живот цвећа.”

Прашак за пециво и сода бикарбона

Да, ови производи спадају у категорију хране, али разлог због којег их држите у фрижидеру нема никакве везе с печењем или кувањем. “Сода бикарбона упија мирисе из хране као што су лук, бели лук и риба који се могу пренети на другу храну која се чува у близини ако није правилно складиштена. Прашак за пециво уклања нежељене мирисе из истих предмета, али им такође враћа свежину својом хемијском реакцијом када се помеша с водом; овај процес помаже у уклањању непријатних мириса док их замењује свежом аромом попут печења”, објашњава Луис Рајан, директор Фоод Гуарда, који производи аутоматизоване ХАЦЦП системе.

Термометар

У многим фрижидерима потенциометар за температуру даје само распон, рецимо хладно до најхладније. У тим случајевима, Рајан препоручује да топломер држите унутра. “Помаже ми да пратите температуру, што је важно за одржавање хране сигурном за конзумацију”, каже Рајан.

Одређени лекови

Ваш лекар или фармацеут требало би да вам каже да је било који од ликова на рецепт потребно чувати у фрижидеру. Према Роберту Џонсону из Цоаст Апплианцес, неки примери укључују “капи за очи, инсулине, хормонске ињекције, антипиретике, антибиотске течности и таблете за хемотерапију.” Осим што обезбеђујете да се чувају на одговарајућој температури (у чему ваш термометар може помоћи), Џонсон саветује да их држите подаље од вентилацијских отвора “како бисте спречили стварање кристала леда” и да их не стављате у врата, јер тамо температура више варира. Наравно, о чувању лекова увек се посаветујте са својим лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas