· · Коментари: 0
ГРЕШКЕ

ОВИХ 7 грешака жене праве приликом прања веша, али ВИШЕ НЕ!

Чак иако перете веш годинама и мислите да знате како се то ради, ове грешке, које могу изазвати оштећња тканине или боје, сигурно су вам се поткрале.

1595421621_Depositphotos_184076236_s-2019.jpg
Фото: Депозит

1) НИЈЕ ДОВОЉНО ДА РАЗДВОЈИТЕ САМО ТАМНУ И СВЕТЛУ ОДЕЋУ

Према приручнику "Мартха Стеwарт Ливинг", што више поделите одећу то ће она бити свежија. Раздвојите веома прљаву и блатњаву одећу од одеће са тек понеком флеком и тешке материјале попут тексаса од лаганих тканина.

Кључ је у раздвајању!

Да бисте избегли да ваше фармерке избледе, преврните их на унутрашну страну, оперите у хладној води и осушите на ниској температури. Уколико не желите да се ваша постељина увије и згужва оперите сваки комплет посебно, уместо да сву постељину перете заједно.

Прочитајте још: ЖУТЕ МРЉЕ од зноја нестаће без имало муке! Жена открила НЕВЕРОВАТНУ смесу која спашава белу одећу

2) НЕМОЈТЕ СТАВЉАТИ ДЕТЕРДЖЕНТ ДИРЕКТНО НА ВЕШ

Веровали или не, постоји правилан и погрешан начин да напуните веш машину. "Реал Симпле" препоручије да за најбољу дистрибуцију детерџента кроз машину (читај: чистији веш) најбоље је да прво ставите веш, потом додате воду па на крају сипате детерџент. Ако користите избељивач додајте прво воду, потом одећу па тек онда детерџент.

Фото: Пиксабеј

3) НЕМОЈТЕ КОРИСТИТИ МАШИНУ ЗА СУШЕЊЕ ВЕША

Ако имате времена да сушите веш напољу, урадите то. Не само да ћете уштедети струју (и новац), већ је то и бољи начин да осушите нежније и осетљивије комаде одеће. А ако користите машину за сушење веша немојте је напунити до врха и немојте пресушити одећу. Уколико желите да избегнете гужвање веша, када га извадите из сушилице окачите га на жицу да се исправи.

Прочитајте још: Овакве податке нико није очекивао: Људи су најусамљенији у ОВОМ животном добу!

4) НЕМОЈТЕ МЕШАТИ ЧАРАПЕ СА ДРУГИМ ВЕШОМ

Уморни сте од тога да изгубите по једну чарапу сваки пут када перете веш? Убаците чарапе у машину па тек онда други веш који перете. Мање су шансе да ће се чарапе закачити за неки други комад гардаробе због чега се често губе.

Фото: Пиксабеј

5) НЕ ОСТАВЉАТИ РАЈСФЕРШЛУСЕ ОТКОПЧАНЕ

Откопчани рајсфершлуси могу ошетити осетљиву одећу, па чак и изгребати врата машине изнутра. Проверите да ли су сви закопчани пре него што их ставите у машину. Проблем могу представљати и откопчани брусхалтери, односно копче, које могу оштетити нежније материјале.

Прочитајте још: Мрље од УЉА уклоните за пет минута уз само 2 ПРИРОДНА САСТОЈКА (ВИДЕО)

6) УРАДИТЕ ТЕСТ ДА ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ОДЕЋА ПУШТА БОЈУ

Ако бринете да ли ће нова црвена мајца отпустити боју, обавезно урадите тест пре првог прања. Навлажите један део па протрљајте белу тканину о мајцу да видите да ли пушта боју, пише у приручнику "Мартха Стеwарт Ливинг". Ако је тако, тај комад одеће перите посебно док не престане да бледи. Такође, можете убацити једну стару белу чарапу у машину да проверите.

Фото: Депозит

7) НЕМОЈТЕ ПРЕСКОЧИТИ ФИЛТЕР И ЦРЕВО КАДА ЧИСТИТЕ МАШИНУ

Испразните филтер после сваког прања, зато што остаци тканине, кончићи и слично могу зачепити канал, чиме ризикујете пожар. Филтер чистите детерџентом и четкицом за зубе, а потом га добро осушите.  Такође, једном годишње откачите црево из машине и добро га очистите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.