Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет савета за ТОПЛИЈЕ ДОМАЋИНСТВО: Смањите рачуне на најједноставније начине

Ваш дом биће топлији, ако се придржавате ових крајње једноставних савета

1674388608_shutterstock_2019585968.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Рачуни за енергију све су већи, док температура из дана у дан пада. Штедња свакога приморава да проналази алтернативне начине да се избори са хладноћом, а срећа је што заиста постоје начини на које можете ваш дом учинити топлијим. Да би многима помогли у овим хладним данима да задрже топлину у својим домовима стручњаци су за Утилити Бидер открили савете како дуже време задржати прихватљиву температуру у становима и кућама, чак и када се грејање искључи. 

Дневна светлост

Током зимских месеци деси се да буде више сунчаних дана, па је то, како напомињу стручњаци, важно максимално искористити. Завесе и ролетне би требало да буду потпуно отворене тако да светлост коју Сунце рефлектује може помоћи да се различите просторије у кући загреју. Наравно, када Сунце зађе треба регуларно затворити ролетне како би се топлота задржала.

Прочитајте још: Уредите МАЛИ СТАН да изгледа веће: Како да створите илузију додатне собе?

Према једном истраживању, чак 18 одсто топлоте губи се кроз отварање прозора. Такође, завесе могу смањити губитак топлоте до чак 41 одсто у једном застакљеном прозору, наводи британски Експрес. Власници домаћинстава могли би да управљају губитком топлоте постављањем завеса преко ролетни и капака и тако да оне током дана буду потпуно затворене. 

Циљано поставите намештај

Један од начина да се спречи губитак топлоте јесте проверити да ли је намештај постављен поред радијатора који греју, јер ће тако он упити сву топлоту. Уместо тога, треба оставити простор око радијатора отворен како би топлота равномерно продирала у просторију. Такође, иако звучи бесмислено, и завесе су блокатори топлоте када су постављене преко радијатора, а такође то може бити опасно па је најбоље одмахкнути их.

Користите туш ефикасно

Када се купате топлом водом, приметићете да пара испуњава купатило због кондензације и она ће свакако произвести топлоту. Оставите врата отворена када се окупате јер ће топлота да се прошири и на друге просторије, па ће барем мало да одржи добру температуру у стану. Међутим, вентилација је једнако важна па треба осигурати и у зимским месецима да она добро функциоише, у супротном може доћи до проблема са влагом и буђи. 

Одмакните завесе од радијатора

Као што смо рекли, уколико завесе прекривају радијатор, оне могу бити блокатор топлоте. Уместо тога, дискретно ставите завесе иза радијатора чиме ћете омогућити равномерно продирање топлоте у све делове просторије. 

Чувајте се промаје

Било који део просторије који је изложен промаји може унети хладан ваздух и испустити топлоту напоље. Због тога проверите да ли су вам врата и прозори исправни, постављени на адекватан режим затварања како не би долазило до прообијања хладног ваздуха.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas