· · Коментари: 0

ПРАЊЕ ЗИМСКЕ ОДЕЋЕ: Пет савета којих би требало да се придржавате

Како вам одећа не би изгубила првобитан облик или избледела, придржавајте се ових савета

1674404108_shutterstock_389837935.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Колико пута вам се десило да се нека јакна смањила или избледела од прања или да се џемпер укрутио и распарао. Како бисте избегли грешке или уништили омиљену зимску гардеробу ваших малишана, ево пет ефикасних начина како да оперете и осушите неопходну одећу за ове хладне дане.

Прочитајте етикету која стоји са унутрашње стране одевног предмета

Дечија одећа се често пере на вишим температурам, али ово правило не важи за зимску одећу, посебно за ствари од вуне и јакне. Колика температура воде треба да буде, колика дужина прања али и начин сушења, ако то стоји на етикети обавезносе придржавајте тога. Све ово је од велике важности како би зимска одећа ваше деце што дуже била као нова.

Третирајте мрље пре него што гардеробу убаците у машину

Већа је вероватноћа да ћете дечију зимску одећу морати чешће да перете него вашу. Једноставно, деца се више прљају. Зато, пре него што такву одећу убаците у машину за прање веша, обавезно флеке и јако запрљане делове третирајте средствима за уклањање мрља, али оним која нису агресивна. Натопите запрљани део и лагано протрљајте, а затим исперите под млазом воде и убаците у машину. Будите пажљиви и трљајте флеку лагано, како не бисте оштетитли одећу посебну ону која је од вас.

Перите одвојено вунену одећу и јакне

Подесите веш машину за прање на лаган, нежнији циклус или програм прања хладнијом водом. Избегавајте да у истом циклусу перете више различитих врста дечије зимске гардеробе. Ако перете јакне, онда не убацујте у исто време и џемпере јер ћете у супротном добити џемпер са извученим влакнима. Користите благе, течне детерџенте.

Прочитајте још: Пет савета за ТОПЛИЈЕ ДОМАЋИНСТВО: Смањите рачуне на најједноставније начине

Користите мрежицу за гардеробу мањих димензија

Шалове, капе и рукавице перите тако што ћете их убацити у мрежасту врећицу, затворити је и онда убацити у машину за прање веша. То ће спречити пре свега заплитање шалова са другим одевним предметима и омогућити да се добро оперу. Такође, рукавице ћете лакше пронаћи у бубњу након прања, а избећи ћете да премале рукавице зачепе одвод машине.

Сушите одећу према препоруци произвођача

Зимске јакне од филса и вуне сушите на ваздуху. Ако након сушења буду сувише круте, следећи пут када их перете убаците у машину за прање веша пола шоље сирћета. Пре него што почне циклус центрифуге зауставите машину, извадите одећу протресите је и оставите да се осуши. Ако ову врсту дечије гардеробе сушите у машини, добро би било да у бубањ убаците и влажну крпу, како одећа након сушења не би била крута.

Јакне и другу зимску дечију гардеробу од полиестера треба сушити у машини за сушење на нижим температурама, са мањим бројем окретања. Мање одевне предмете, попут рукавица, шалова и капа можете прати једном месечно а јакне и крупније ствари једном у два месеца или када се једноставно испрљају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.