· · Коментари: 0
БИБЛИОТЕКА

Прочитајте ШЕСТ корисних савета како да коначно средите полице са књигама

Власници полица препуних књига имају право благо, а поред тога што ће уживати у добром штиву, могу и да се физички разгибају и ментално опусте сређујући своју библиотеку.

Depositphotos_224635974_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Ко има много књига, тај поседује велико богатство, које ће му нарочито добро доћи у данима када смо осуђени на то да све време боравимо у дому. Јер, осим што може да бира књижевне наслове којима ће прекратити доба изолованости, има и прилику да барем три дана утроши квалитетно, на њихово сређивање. Ако не знате одакле да кренете, ево корисних савета стручњака.

Прочитајте још: Комплетно испразните ОРМАН, одговрите на ПЕТ питања и знаћете шта да радите

Процените целу збирку

Без обзира на то да ли сте целог живота сакупљали књиге или тек сада правите кућну библиотеку, направите попис онога што се тренутно налази у вашој колекцији. Пре него што почнете да уређујете књиге, неопходно је да одлучите шта желите да задржате, а шта да поклоните (роман који вам се није допао, дупликат књиге...). Осим тога, одлучите и колика треба да буде ваша библиотека. Мада, ако је судити по речима професионалног организатора, Њујорчанина Џејмија Шенера, "књига никада, али заиста никада, није превише".

Сређена библиотека се чешће користи Фото: Депозитфото

Ставите их тамо где су најпотребније

Многи библиофили имају књиге у готово свакој просторији дома. То је сасвим у реду. Шенер предлаже да књиге ређате тамо где ће вам највише бити од користи. То значи да куваре држите у кухињи или остави, омиљене романе за вечерње читање - у спаваћој соби, и тако редом.

Искористите предност вертикалног простора

Уколико имате библиотеку која сеже све до плафона, онда сте већ испоштовали један од Шенерових савета, да књиге треба ређати увис и тако максимално искористити простор. У великој сте предности и ако су горње полице застакљене, јер ћете књиге заштитити од прашине. На врх ређајте наслове које најмање користите.

На највишим полицама су књиге које су прочитане и ретко се користе.

Групишите их по категоријама и поткатегоријама

Шенеров "рецепт" гласи: сличне са сличним. Он препоручује да прво колекције књига сортирате у опште категорије као што су, на пример, фикција и нефикција. Затим фикцију распоредите у складу са жанром (романтика, мистерија...), па ауторе поређајте по абецедном реду. Другу групу можете да поделите у категорије као што су: историја, путовања, биографије, уметност.., а њих затим распоредите тематски. На пример, уметничке књиге групишите у поткатегорије (неокласицизам, импресионизам...). Ово ће вам помоћи да имате бољу представу о томе које књиге имате и да лакше одлучите које наслове желите да сачувате.

Апликација за каталог
Ако вас баш буде инспирисала идеја да организујете своје књиге, можете да користите веб-стране или апликације посвећене овој теми. Постоје бесплатна места на којима можете да направите каталог своје колекције на мрежи и на тај начин одржавате кућну библиотеку. Такође, има и веб-адреса на којима пасионирани читаоци оцењују и препоручују омиљене књиге, па могу и вама да дају идеју који нови наслов бисте могли да набавите за вашу колекцију.

Направите равнотежу између лепог и функционалног

Можда ћете пожелети да ређате књиге по боји, али на време одустаните јер то није добра идеја. Призор јесте леп. Ипак, тешко да ћете тако пронаћи одређену књигу када за то дође време.

Метар зелених књига су ствар неукуса.

- Најежим се када у магазинима за уређење стана видим фотографије на којима су све књиге увијене у бели папир или полице сређене по бојама - каже Шенер.

Лепу и организовану библиотеку можете да имате и ако на полице додате неки керамички предмет, скулптуру и слично. Ово сортирање књига треба да вам помогне да се лакше сналазите у вашој библиотеци, а не да она буде наоко лепа.

Прочитајте још: Љубитељ сте савременог и модерног стила? Ипак, то има своје мане

Средите и дечје књиге

Подстакните децу да развију лепу навику читања, тако што ћете им обезбедити минијатурну библиотеку. "Дечје књиге изгледају дивно на полицама, у свим дечјим собама. Уз књиге, ставите на полице и неку њихову омиљену фигурицу или урамљени цртеж који је њихових руку дело", поручује Шенер.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.