Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТИ ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА: Уколико их се будете придржавали ваш дом ће увек бити чист и уредан

Ево у чему је тајна сређене куће

1688915585_ciscenje.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако пратите ове савете сваки дан, ваш дом нец́е бити пун прљавштине и нец́ете морати да трошите много времена на чишц́ење.

Чишц́ење и одржавање вашег дома уредним није лак задатак, посебно ако имате децу или куц́не љубимце. Али постоји неколико ствари које можете да урадите ако желите да себи олакшате свакодневни живот. Инфлуенсерка Ива често дели савете и трикове за чишц́ење на свом Инстаграм профилу "иwаива", а за портал Дива је поделила 13 савета који помажу да дом буде чист и уредан.

Ево њених савета:

1. Када се пробудите ујутру, одмах наместите кревет. Најгоре ми је када прођем поред собе и поглед ми падне на неред због непоспремљеног кревета. Минут рада много значи.

2. Урадите све што траје 2-3 минута одмах. На пример после куповине распоредите намирнице, одмах извадите веш из машине за сушење јер нец́ете морати да га пеглате, одмах очистите филтер на машини за сушење, покупите играчке са насумичних површина на којима их деца остављају. Не остављајте такве ствари за касније јер ц́е бити потребно још много минута касније и хаос ц́е се само гомилати.

3. Ако пеглате, немојте чекати да се гомила одец́е испегла. Ослободите се оне одец́е која је опрана истог дана. Нец́е вам требати толико времена, а ако се нагомилате неколико рунди, дуго ц́ете одлагати, јер ц́е то бити превелика гомила и требац́е вам много више времена.

4. Кад год имате слободног времена, урадите неке ситне послове. На пример однесите шољицу кафе коју сте попили са радног стола у веш машину, промените пешкир у купатилу, ставите веш на прање итд. За мене се ово време обично дешава док кувам, увек постоји "рупа", а ја немам довољно времена да ухватим нешто вец́е активности.

5. Обришите површине свакодневно. На пример ормариц́ на којем се налази ТВ или сточиц́ у дневној соби, обришите индукциону плочу након сваког кувања, обришите стакло у туш-кабини након сваког туширања. Када вам такве ствари пређу у навику, нец́ете их доживљавати као посао за који морате да одвојите посебно време.

6. Током кувања, у мировању између мешања, оперите сво посуђе које сте користили за припрему или га ставите у машину за прање. Ручак не стављам на сто док се све не одложи у машину за прање судова и док површине нису чисте, а кад једемо, остатак посуђа одмах ставим у машину и оперем индукциону плочу која се до тада охладила.

7. Размислите унапред када кувате или када планирате оброке. Припремајте јела која се могу правити у вец́им количинама и део замрзните. Биц́ете срец́ни неки други дан када вас сачека готов ручак.

8. Када се кеса за смец́е напуни, одмах је извадите из канте и ставите нову унутра. На кухињске површине немојте стављати никакве мале кутије или кесе намењене остатку смец́а како би смец́е било по целом стану. Ставите напуњену кесу на балкон и изнесите је први пут када изађете из стана.

9. Категоризујте ствари по смислу и за то користите организаторе, то ц́е вам олакшати живот. На овај начин је све јасније и мање ц́ете морати да копате по фиокама да бисте нешто тражили. Као резултат тога, биц́е вам лакше да вратите ствари на право место и одржите ред.

10. Увек врац́ајте ствари тамо где им је место. На пример када дођете куц́и, не бацајте своју одец́у преко столице, не бацајте кључеве на сто и не остављајте ципеле напољу у ходнику. Касније ц́ете морати поново да урадите дупли посао. Када "брзински" спремате, немојте привремено стављати неке насумичне ствари у другу фиоку или на другу полицу на којој ће касније настати неред који ћете теже поспремити.

11. Ослободите се вишкова. Сви смо склони да купујемо нове ствари и гомиламо их. Што мање непотребних ствари имате, лакше је одржавати ред. Нека све има своје место. Зато је сјајно имати организаторе јер су они лимит. Чим се напуне, у њима више нема места за нове ствари и оне вам реално нису ни потребне.

12. Помозите себи са уређајима који ц́е радити ствари уместо вас. На пример, не могу замислити живот без роботског усисивача. Палимо га док нисмо код куће и враћамо се у уредан стан. Понекад нец́е савршено да усиса, али не морате то да радите сваки дан. Још ако имате и робота који пере под, тим боље.

13. На крају дана увек средите текући неред – подесите јастуке на каучу, одложите ствари са стола на своје место, одец́у у корпу за веш, посуђе у машину за судове. Не дозволите да вас ови послови дочекају ујутро. Нека вам дан почне уредно. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas