Oglas
· · Komentari: 0

SAVETI ISKUSNIH DOMAĆICA: Ukoliko ih se budete pridržavali vaš dom će uvek biti čist i uredan

Evo u čemu je tajna sređene kuće

1688915585_ciscenje.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ako pratite ove savete svaki dan, vaš dom neće biti pun prljavštine i nećete morati da trošite mnogo vremena na čišćenje.

Čišćenje i održavanje vašeg doma urednim nije lak zadatak, posebno ako imate decu ili kućne ljubimce. Ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite ako želite da sebi olakšate svakodnevni život. Influenserka Iva često deli savete i trikove za čišćenje na svom Instagram profilu "iwaiva", a za portal Diva je podelila 13 saveta koji pomažu da dom bude čist i uredan.

Evo njenih saveta:

1. Kada se probudite ujutru, odmah namestite krevet. Najgore mi je kada prođem pored sobe i pogled mi padne na nered zbog nepospremljenog kreveta. Minut rada mnogo znači.

2. Uradite sve što traje 2-3 minuta odmah. Na primer posle kupovine rasporedite namirnice, odmah izvadite veš iz mašine za sušenje jer nećete morati da ga peglate, odmah očistite filter na mašini za sušenje, pokupite igračke sa nasumičnih površina na kojima ih deca ostavljaju. Ne ostavljajte takve stvari za kasnije jer će biti potrebno još mnogo minuta kasnije i haos će se samo gomilati.

3. Ako peglate, nemojte čekati da se gomila odeće ispegla. Oslobodite se one odeće koja je oprana istog dana. Neće vam trebati toliko vremena, a ako se nagomilate nekoliko rundi, dugo ćete odlagati, jer će to biti prevelika gomila i trebaće vam mnogo više vremena.

4. Kad god imate slobodnog vremena, uradite neke sitne poslove. Na primer odnesite šoljicu kafe koju ste popili sa radnog stola u veš mašinu, promenite peškir u kupatilu, stavite veš na pranje itd. Za mene se ovo vreme obično dešava dok kuvam, uvek postoji "rupa", a ja nemam dovoljno vremena da uhvatim nešto veće aktivnosti.

5. Obrišite površine svakodnevno. Na primer ormarić na kojem se nalazi TV ili stočić u dnevnoj sobi, obrišite indukcionu ploču nakon svakog kuvanja, obrišite staklo u tuš-kabini nakon svakog tuširanja. Kada vam takve stvari pređu u naviku, nećete ih doživljavati kao posao za koji morate da odvojite posebno vreme.

6. Tokom kuvanja, u mirovanju između mešanja, operite svo posuđe koje ste koristili za pripremu ili ga stavite u mašinu za pranje. Ručak ne stavljam na sto dok se sve ne odloži u mašinu za pranje sudova i dok površine nisu čiste, a kad jedemo, ostatak posuđa odmah stavim u mašinu i operem indukcionu ploču koja se do tada ohladila.

7. Razmislite unapred kada kuvate ili kada planirate obroke. Pripremajte jela koja se mogu praviti u većim količinama i deo zamrznite. Bićete srećni neki drugi dan kada vas sačeka gotov ručak.

8. Kada se kesa za smeće napuni, odmah je izvadite iz kante i stavite novu unutra. Na kuhinjske površine nemojte stavljati nikakve male kutije ili kese namenjene ostatku smeća kako bi smeće bilo po celom stanu. Stavite napunjenu kesu na balkon i iznesite je prvi put kada izađete iz stana.

9. Kategorizujte stvari po smislu i za to koristite organizatore, to će vam olakšati život. Na ovaj način je sve jasnije i manje ćete morati da kopate po fiokama da biste nešto tražili. Kao rezultat toga, biće vam lakše da vratite stvari na pravo mesto i održite red.

10. Uvek vraćajte stvari tamo gde im je mesto. Na primer kada dođete kući, ne bacajte svoju odeću preko stolice, ne bacajte ključeve na sto i ne ostavljajte cipele napolju u hodniku. Kasnije ćete morati ponovo da uradite dupli posao. Kada "brzinski" spremate, nemojte privremeno stavljati neke nasumične stvari u drugu fioku ili na drugu policu na kojoj će kasnije nastati nered koji ćete teže pospremiti.

11. Oslobodite se viškova. Svi smo skloni da kupujemo nove stvari i gomilamo ih. Što manje nepotrebnih stvari imate, lakše je održavati red. Neka sve ima svoje mesto. Zato je sjajno imati organizatore jer su oni limit. Čim se napune, u njima više nema mesta za nove stvari i one vam realno nisu ni potrebne.

12. Pomozite sebi sa uređajima koji će raditi stvari umesto vas. Na primer, ne mogu zamisliti život bez robotskog usisivača. Palimo ga dok nismo kod kuće i vraćamo se u uredan stan. Ponekad neće savršeno da usisa, ali ne morate to da radite svaki dan. Još ako imate i robota koji pere pod, tim bolje.

13. Na kraju dana uvek sredite tekući nered – podesite jastuke na kauču, odložite stvari sa stola na svoje mesto, odeću u korpu za veš, posuđe u mašinu za sudove. Ne dozvolite da vas ovi poslovi dočekaju ujutro. Neka vam dan počne uredno. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas