Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА ЗНАЧЕ БРОЈЕВИ И ЗНАКОВИ НА РАДИЈАТОРУ? Ако га правилно користите можете доста да уштедите

Мало људи зна како исправно да намести температуру на радијаторима и шта значе бројеви на радијатору, односно на термостату.

1702734726_1294057_grejanje-radijtaro-foto-shutterstock_ls.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

На вентилу се налазе бројке, углавном од нула до пет. Али, знате ли шта тачно сваки од тих бројева на вентилу означава и како уз њихову правилну употребу можете додатно да уштедите?

Сваки број означава одређену температуру: Водоинсталатер и кућни мајстор Мартин Николс открио је за Тхе Сун да заправо ти бројеви означавају колика ће бити температура у просторији, а не колико су "врући" радијатори. Па тако се сваки број на вентилу подудара са температуром просторије коју ће постићи:

0 = 0°Ц (искључен)

✱ = 7°Ц (познатије као пахуљица) 1 = 10°Ц

2 = 15°Ц

3 = 20°Ц

4 = 25°Ц 5 = 30°Ц

"Главна предност овога је да ћете додатно уштедети новац само ако их правилно користите", објаснио је мајстор и људима саветовао да током зимских месеци подесе свој етажни радијатор на 2 или 3 у мањим просторијама.

Ако уђете у просторију која је хладна, а радијатор ради, оставите га на миру и немојте га подешавати.

"Пустите га да ради свој посао и допустите му да загрева просторију у складу с тим", објаснио је он.

Онима који су изван куће или одлазе на зимовање, саветовао је да радијаторе држе на најнижем броју, тачније на "пахуљици" (*) како би се они укључили накратко, ако температура падне испод седам степени Целзијуса.

За крај, његов савет је да не подешавате вентил на петицу, јер то значи да радијатор неће престајати да пушта топлу воду све док просторија не достигне 30 степени.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas