· · Коментари: 0
цвеће

Време је да пробудимо биљке из зимског сна: Ђубриво које опоравља цвеће из корена

Сви знамо да наше биљке након зиме често изгледају помало беживотно. Ниске температуре, или пак превише загрејане просторије често сметају биљкама. Нарочито оним осетљивим.

1650889204_251257_sadnjacveca_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Зато, када дође пролеће, трудимо се да их додатно нахранимо, како би оне поново живнуле. Уместо да користите разна хемијска средства за прихрану, направите потпуно природно ђубриво.

Талог кафе

Соц кафе богат је калијумом, фосфором, бакром и магнезијумом, отпушта азот и подстиче бујање листова. Ако се поспе у подножју баштенских биљака, биће одлична одбрана од пужева и мрава. Изванредно је ђубриво за ацидофилне биљке (прија им киселији терен) као што су руже, камелије, азалеје, рододендрон и хортензије, јер повећава киселост терена и неутралише каменац у води за заливање.

Фото: Схуттерстоцк

Вода у којој сте кували поврће

Никада немојте бацати воду у којој сте кували поврће, јер је то прави рудник корисних материја. Оставите је да се охлади и искористите за заливање биљака у кући, врту или на тераси - земљу у коју су посађене ваше љубимице обогатићете минералима који стимулишу њихов раст и развој.

Пиво

Због обиља шећера, витамина Б и ферментисаних материја (квасца), пиво је изванредна прихрана за биљке, нарочито за мушкатле. Уколико остатке овог пића (оно што се задржало на дну чаше, боце или конзерве) сипате у воду за заливање, ваше цвеће ће добити одличан подстицај за развој и цветање. Овим раствором заливајте биљке једном недељно. Кад смо већ код квасца, користан је и пекарски, који се користи за припремање теста и хлеба: уколико га помешате са водом за заливање (биће довољна четвртина паковања на 5 л), претвара се у моћно ђубриво за било коју биљку у врту, повртњаку или у кући.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Кора шаргарепе

Ако љуштите шаргарепу, знајте да одбацујете њен најбољи и најздравији део, јер је ту концентрисана највећа количина хранљивих материја. Уколико ипак немате намеру да је конзумирате, исеците је на крупно и распоредите по жардињерама на тераси, у подножју собних биљака или у врту. Кора овог здравог корена богата је влакнима која омекшавају земљу, као и драгоценим минералима као што су калијум, бакар, манган, веома корисним за здравље биљака.

Фото: Схуттерстоцк

Љуска црног лука

Приликом чишћења црног лука увек бацамо љуску, што је велика штета, јер овај папирасти омотач садржи доста калијума, натријума, фосфора, калцијума, магнезијума и цинка. Да бисте их искористили на најбољи могући начин, оставите љуске потопљене у води 24 сата како би отпустиле киселину и употребите их за ђубрење зелених и цветних, баштенских и саксијских биљака.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.