Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Беба може да плаче у мамином стомаку, а разлог је изненађујућ

Бебе спознају многе ствари и науче пуно тога пре него што се роде, на прмер како да гутају, могу да сисају прст, да реагују на различите надражаје, препознају мамин глас, разумеју када је извор светлости усмерен на њих, плаше се гласних звукова, осећају вибрацију и додир стомака, праве салто када желе да се креће итд

1687441673_ce683e3c10eea31f13efe9dc8f0129d1967625f2.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Бебе уче оне вештине које су им потребне у првим анима након рођења, а истраживања показују да чак уче и како да плачу.

У мајчином стомаку, беба је окружена амнионском течношћу (плодовом водом) која га поуздано штити од вируса, бактерија, спољашњих иритација и свих врста невоља. Бебама је удобно и лепо у мамином стомаку, али зашто онда плачу?

Међутим, плач нису само сузе. Оне ће се појавити код бебе само месец и по дана након рођења. Снимци са ултразвука показују да беба даје јасне знаке да плаче и без суза: мршти се и прави карактеристичну гримасу, отвара уста и трза браду као да испрекидано грчевито уздише, као да јеца, и застаје док издише, као да се смирује.

За овај феномен научници су смислили посебан термин - "неонатални плач". Разликује се од плача након рођења по томе што беба још увек не зна да прави звукове. Иначе, у једном случају, студија је показала да је дете почело да плаче у тренутку када је почео порођај - то је била његова реакција на појаву контракција и нелагодност повезане са њима.

Плакање је веома важна вештина у првом периоду за бебе. Да бисте плакали, потребно је да неколико система тела истовремено ради несметано. На крају крајева, и мишићи и дисање су укључени у плач. Стога је плакање важна прекретница у развоју фетуса. Ова способност значи да његов мозак, нервни систем раде и развијају се како треба, без одступања.

"Плач је механизам преживљавања у буквалном смислу те речи. Он гарантује да ће дете бити у стању да јасно стави до знања да је болесно, да му је непријатно, да му је потребна помоћ", кажу научници.

Беба савлада плач као вештину већ у 20. недељи унутарматеричног развоја. У овом тренутку она већ зна како да координира респираторне покрете, помера вилицу, подрхтава брадом, испружи језик и гута. Још један знак је и то да превремено рођене бебе знају да плачу. Чак и оне бебе које су рођене у 24. недељи већ могу да испуштају одговарајуће звуке и реагују на буку из околине.

Мајка не може да осети бебин плач у стомаку, за разлику од бебиног штуцања. То се може видети само на ултразвуку, али вероватноћа да ћете успети да ухватите овај тренутак је мала.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas