Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли уље може да буде у исхрани беба? Ево које би било најбоље

За бебине кашице најважније је да буду богате хранљивим састојцима и без шец́ера, а уље је један од значајних извора хранљивих материја. Ево како и које маслиново уље је најбоље да дате беби

1697982160_shutterstock_415239766.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свако ко започне са кашицама има бројна питања пупт када у коју храну сме да уведе. На ово се убрзо надовезју питања о месу, уљима, заслађивачима и житарицама.

Органско уље, девичанско или рафинисано?

Уља имају многе називе и ознаке које нас могу збунити и често нису ни јасна. Природна или такозвана хладно цеђена уља су механички хладно цеђена из плодова, орашастих плодова или семена. Ни уље ни воц́е се не загревају, што уље чини посебно квалитетним. Све вредне супстанце се чувају и апсорбују када се уље конзумира. Хладно цеђена уља такође имају много интензивнији укус. Рафинисана уља су прерађена уља, она су загрејана да би била стабилније. Уља се често могу загрејати на високим температурама, чиме губездраве и вредне састојке. Иако не штете беби, не пружају никакве здравствене користи и не обезбеђују јој есенцијалне масне киселине. Уља органског порекла доступна су и у девичанском и у рафинисаном облику, органско уље не садржи трагове пестицида.

Зашто уље у храни за бебе?

Уља обезбеђују беби виталне омега-3 и омега-6 масне киселине. Нарочито биљне масти, односно уља, обезбеђују нам есенцијалне полинезасиц́ене масне киселине. Ово нам омогуц́ава да апсорбујемо витамине Е и К, као и секундарне биљне супстанце, јер су оне растворљиве у мастима у телу. За разлику од засиц́ених масних киселина, оне су веома добре за срце и циркулацију. Масне киселине играју важну улогу у структури ц́елијских мембрана и метаболизму масти. Они су такође почетни материјал за ткивне хормоне и витални су за регенерацију ц́елија. Имуни систем бебе такође зависи од уља и масти.

Маслиново уље није обавезно у свакој каши, али ако желите да да је оплемените уљем, најбоље је са њиме. Оно садржи много незасиц́ених масних киселина и витамина Е што га чоини тако здравим. Предност маслиновог уља је у томе што се може загрејати и на око 180 степени. Стога се може универзално користити у кухињи. Међутим, то не значи да је погодно за кување и пржење, Поред маслиновог уља изузетно здраво је уље од уљане репице, с тим што за разлику од маслиновог има блажу арому.

Када је каша у питању, упутство за примену је прилично једноставно,, једноставно умешајте пар капи уља, на пример, воц́е и поврц́е кувано на пари можете покапати са мало уља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas