Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када беба сме да једе воће? Увођење у исхрану по месецима

Воће има битну улогу у исхрани јер се преко њега у организам уносе витамини, минерали, вода (80-95%), угљени хидрати (10-15%), мања количина протеина и масти, као и воћне киселине и ензими

1678633958_shutterstock_2137669675.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Воће и поврће су прве намирнице које се уводе у бебину исхрану паралелно са житарицама већ око шестог месеца живота.

Које воће дати беби и када?

Иако постоје јасне смернице које воће се прво уводи, треба увек приступити са резревом посебно због могуће појаве алергије, зато се на пример бобичасто и цитрусно уводи последње, Такође, ако је један родитељ алергичан на неко воће, најбоље је да сачекате са увођењем или да се консултујете са педијатром.

Увођење воћа по месецима:

  • Од 6. месеца: уводе се јабука, крушка, кајсија, бресква, шљива, банана;
  • Од 9. месеца: уводе се вишња и трешња;
  • Од 10. месеца: уводи се смоква;
  • Од 12. месеца: уводе се малина, јагода, купина, боровница, грожђе, лубеница, диња, рибизла, дуња;
  • Од 13. месеца (са навршених годину дана) уводе се: цитруси (лимун, поморанџа, мандарина, грејпфрут, помело), киви, нар и ананас;
  • Од 36. месеца (3 године): језграсто воће (бадем, орах, лешник, индијски орах).

Савети код увођења воћа у исхрану

Прво воће се уноси у виду финих кашица, дакле у кашастом облику и то као самостална намирница (не мешати кашице од више намирница, нарочито не оне које још нису уведене у исхрану бебе). У првим месецима воће треба да се термички обради, односо да се кува или пече, касније може да се даје као свежа намирница, јер је тако омогућена најбоља ресорпција свих нутријената.

Термичка припрема (углавном у почетним месецима немлечне исхране) не подразумева претерано кување или печење, јер се тако губе нутритивна својства воћа. Може се кувати и на пари, тако се нутритивно гледано најбоље очува. Довољно је да беба једном дневно узима кашицу од неког воћа (нпр. јабука) и још 2-4 пута наредних дана како би се установило да ли је алергична. Беби се прво даје мала количина, а следећих пута све више.

Воће додато у млеко и житарице представља комплетан оброк. Добре су комбинације банана-млеко, бресква-млеко, кајсија-млеко. Сјајне су комбинације и са поврћем, на пример јабука и шаргарепа, бундева-батат, итд…

Свеже воће измиксано, нарендано или исецкано се додаје у 8. месецу након ницања првих зуба, али родитељ обавезно треба да надгледа дете да не дође до гушења. У истом месецувоће можете комбиновати и са јогуртом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas