Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је почео УПИС БУДУЋИХ ПРАВАКА У ШКОЛУ: Ево до када ће трајати и на шта родитељи треба да обрате пажњу

Данас је званично почела пријава за упис у први разред основне школе и траје до краја маја

1680528030_shutterstock_251933845.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Током овог периода уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. Процес пријаве за упис траје од 3. априла све до 31. маја, али је децу могуће уписати најкасније до 31. августа.

Током овог периода са будућим основцима разговараће школски психолози и педагози како би се утврдило да ли су зрели за полазак у школске клупе, а ово тестирање не захтева да детепор познаје слова и бројеве.

Милан Пашић помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање каже да ће свако дете бити уписано и јер је то законска обавеза, и да родитељи не морају да брину.

- Родитељи ће тако од 3. априла моћи до 31. маја моћи да изаберу термин у ком желе да закажу састанак у школи, да изаберу упис. Оно што је свакако потребно да прво ураде је да се улогују на систем еУправе и да на порталу еЗаказивање изаберу свој термин - објаснио је Пашић.

Сама услуга електронског уписа деце у први разред основне школе путем Портала еУправа постоји од школске 2020/2021. године. Тако, према његовим речима, родитељи једним одласком у школу завршавају све активности у вези са уписом детета у школу.

- Приликом доласка у заказани термин ради тестирања није потребно да приложе неки документ јер ће све школе по службеној дужности прибавити све потребно: извод из матичне књиге, пребивалиште, доказ о завршеном припремном програму. Родитељи не доносе никакав папир изузев у случају када раде лекарски преглед у приватној клиници или када раде здравствени преглед у војним здравственим установама. Већ је 12.000 родитеља искористило ту могућност пријаве - рекао је помоћник министра.

Свако ће бити уписано

- Родитељи немају потребе да брину, упис траје до 31. маја, али до 31. августа могу да обаве упис. Локална самоуправа је по закону у обавези да обавести школу, односно предшколску установу да дете које је стасало мора да буде уписано у основну школу. Обично се везују за податке месних заједница и територијалну припадност јер немају све општине и даље листу свих школа. Али свако дете је овим обухваћено - уверава он.

Пашић је објаснио да то што родитељи желе да им деца упишу школу на адреси по њиховој жељи која није на адреси пребивалишта не значи да ће то бити могуће, пошто је школа дужна да по закону прво упише ону децу која живе на територији на којој се налази школа.

- Родитељи су били у обавези да до 1. фебруара поднесу захтев школи за упис детета уколико на тим општинама не живе. Школе ће у том случају родитеље о томе да ли у њиховим школама имам места обавестити до 30. априла. Сада не морају да журе, нити да брину. Свако дете ће бити уписано, поготово она деца која територијално припадају школи. Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев родитеља, односно другог законског заступника детета ако има могућности, односно капацитета - каже он.

Тестирање зрелости детета

Како би се са сигурношћу утврдило да ли је дете стасало да пође у први разред основне школе обавља се тестирање зрелости детета. Овим тестовима показује се степен интелектуалне, социјалне и емоционалне зрелости.

Родитељима је то често ноћна мора јер се боје да ће њихово дете пасти овај тест, али је важно да знају да деца не могу да падну, већ да се на овај начин добија слика о детету и важне смернице родитељима у даљем одгоју.

- Тест зрелости детета раде стручњаци из школа који су за то обучени, и то су психолози и педагози. Уколико постоји неки проблем, то родитељи сугеришу. То може бити у вези са развојном фазом детета, или ако постоји нека сметња у развоју детета. Након тога ако стручни сарадник који обавља процену процени да има потребе о томе обавештава интерресорну комисију која постоји у свакој општини. Тада се од ове комисије тражи мишљење о томе да ли је дете стасало за полазак у основну школу.

                                       Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas