Oglas
· · Komentari: 0

Danas je počeo UPIS BUDUĆIH PRAVAKA U ŠKOLU: Evo do kada će trajati i na šta roditelji treba da obrate pažnju

Danas je zvanično počela prijava za upis u prvi razred osnovne škole i traje do kraja maja

1680528030_shutterstock_251933845.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Tokom ovog perioda upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Proces prijave za upis traje od 3. aprila sve do 31. maja, ali je decu moguće upisati najkasnije do 31. avgusta.

Tokom ovog perioda sa budućim osnovcima razgovaraće školski psiholozi i pedagozi kako bi se utvrdilo da li su zreli za polazak u školske klupe, a ovo testiranje ne zahteva da detepor poznaje slova i brojeve.

Milan Pašić pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje kaže da će svako dete biti upisano i jer je to zakonska obaveza, i da roditelji ne moraju da brinu.

- Roditelji će tako od 3. aprila moći do 31. maja moći da izaberu termin u kom žele da zakažu sastanak u školi, da izaberu upis. Ono što je svakako potrebno da prvo urade je da se uloguju na sistem eUprave i da na portalu eZakazivanje izaberu svoj termin - objasnio je Pašić.

Sama usluga elektronskog upisa dece u prvi razred osnovne škole putem Portala eUprava postoji od školske 2020/2021. godine. Tako, prema njegovim rečima, roditelji jednim odlaskom u školu završavaju sve aktivnosti u vezi sa upisom deteta u školu.

- Prilikom dolaska u zakazani termin radi testiranja nije potrebno da prilože neki dokument jer će sve škole po službenoj dužnosti pribaviti sve potrebno: izvod iz matične knjige, prebivalište, dokaz o završenom pripremnom programu. Roditelji ne donose nikakav papir izuzev u slučaju kada rade lekarski pregled u privatnoj klinici ili kada rade zdravstveni pregled u vojnim zdravstvenim ustanovama. Već je 12.000 roditelja iskoristilo tu mogućnost prijave - rekao je pomoćnik ministra.

Svako će biti upisano

- Roditelji nemaju potrebe da brinu, upis traje do 31. maja, ali do 31. avgusta mogu da obave upis. Lokalna samouprava je po zakonu u obavezi da obavesti školu, odnosno predškolsku ustanovu da dete koje je stasalo mora da bude upisano u osnovnu školu. Obično se vezuju za podatke mesnih zajednica i teritorijalnu pripadnost jer nemaju sve opštine i dalje listu svih škola. Ali svako dete je ovim obuhvaćeno - uverava on.

Pašić je objasnio da to što roditelji žele da im deca upišu školu na adresi po njihovoj želji koja nije na adresi prebivališta ne znači da će to biti moguće, pošto je škola dužna da po zakonu prvo upiše onu decu koja žive na teritoriji na kojoj se nalazi škola.

- Roditelji su bili u obavezi da do 1. februara podnesu zahtev školi za upis deteta ukoliko na tim opštinama ne žive. Škole će u tom slučaju roditelje o tome da li u njihovim školama imam mesta obavestiti do 30. aprila. Sada ne moraju da žure, niti da brinu. Svako dete će biti upisano, pogotovo ona deca koja teritorijalno pripadaju školi. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta ako ima mogućnosti, odnosno kapaciteta - kaže on.

Testiranje zrelosti deteta

Kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je dete stasalo da pođe u prvi razred osnovne škole obavlja se testiranje zrelosti deteta. Ovim testovima pokazuje se stepen intelektualne, socijalne i emocionalne zrelosti.

Roditeljima je to često noćna mora jer se boje da će njihovo dete pasti ovaj test, ali je važno da znaju da deca ne mogu da padnu, već da se na ovaj način dobija slika o detetu i važne smernice roditeljima u daljem odgoju.

- Test zrelosti deteta rade stručnjaci iz škola koji su za to obučeni, i to su psiholozi i pedagozi. Ukoliko postoji neki problem, to roditelji sugerišu. To može biti u vezi sa razvojnom fazom deteta, ili ako postoji neka smetnja u razvoju deteta. Nakon toga ako stručni saradnik koji obavlja procenu proceni da ima potrebe o tome obaveštava interresornu komisiju koja postoji u svakoj opštini. Tada se od ove komisije traži mišljenje o tome da li je dete stasalo za polazak u osnovnu školu.

                                       Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas