Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Десет занимљивих активности за дете до пете године: Ефикасни савети за родитеље

Понекад нам недостаје инспирацијуа за игру са децом, а онда углавном завршимо испред екрана

1698405831_shutterstock_2074309243-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како то не би био случај у вашој породици, предлажемо вам које активности можете да радите са својим дететом од 5 година.

Ево 10 занимљивих активности за 5-годишњаке:

Сензорне активности за 5-годишњаке:

1. Природне наруквице

Пре следеће шетње природом, омотајте лепљиву траку око дечијег зглоба тако да лепљива страна буде окренута ка споља. Дозволите им да скупе мале природне предмете попут лишћа, цвећа или гранчица које ће залепити на своју наруквицу, стварајући сензорно ремек-дело које се може носити које их повезује са природом. Можете направити и круну!

2. Сунђер и боје

Прикупите неколико различитих алата за сликање попут сунђера, перја или памучних лоптица и пустите дете да истражује различите текстуре и шаре док слика. Ова активност побољшава њихову креативност, фину моторику и сензорно истраживање.

3. Сортирање боја дуге

У позамантерији можете пронаћи дугмад за шивање, што представља одличну прилику за занат у дугиним бојама. Замолите дете да залепи дугмад на комад картона, што помаже у препознавању боја

Развојне активности за децу од 5 година:

4. Папирни лавиринт

Нацртајте лавиринт на великом комаду папира који ваше дете треба да заврши, испуњен преокретима, загонеткама и замкама. Лавиринти помажу деци да истраже решавање проблема и негују критичко размишљање.

5. Игра меморије

Направите прилагођену игру меморије тако што ћете изрезати парове слика из часописа, одштампати слике њихових омиљених ликова или цртати на картонским картицама. Играјте игру са својим дететом, наизменично преврћући карте и проналазећи парове, што му помаже да побољша памћење, концентрацију и когнитивне вештине.

6. Прављење утврђења

Дајте свом детету гомилу ћебади и неколико јастука и предложите му да правите удобне тврђаве. Има ли унутра места за читање књиге или за ужину? Могу ли да нађу начин да окаче низ лампица? Ова активност оснажује њихову креативност, решавање проблема и вештине.

Обавезе које треба радити са дететом од 5 година:

7. Кувајте

Може бити забавно укључити свог петогодишњака у једноставне активности кувања или печења , омогућавајући им да мере састојке, мешају и посматрају хемијске промене током процеса кувања. Ово практично искуство развија њихове математичке вештине, праћење инструкција и разумевање узрока и последице. Осим тога, можда ће бити више мотивисани да пробају неколико нових намирница!

8. Баштованство

Помозите свом детету да направи мини башту у контејнеру (стари картон за јаја добро функционише) или у малом комаду земље. Пустите их да саде и брину се за семе, попут сунцокрета или биљке парадајза, учећи их о животном циклусу биљака, одговорности и неговању.

9. Волонтирајте у својој заједници

Да ли постоји организација у вашој заједници којој су потребни волонтери? Без обзира да ли остављате донације у склоништу за животиње, организујете спремање пецива за доручак у цркви или се пријављујете за забавно трчање/шетњу, укључивање ваше деце у добротворни рад улива осећај поноса и учи га правим вредностима.

10: Потрага за папирићима

Нацртајте одређене симболе на лепљивим папирићима и залепите их по кући. Детету реците да треба да сакупи све симболе воћа на пример, како би могло да дође до коначног циља,а то је срце на папирићу. Нека потрага крене, забавите се!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas