Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Дете вас је ударило? Због чега се то дешава и шта је најбоље да родитељ уради у том тренутку

Дете пролази кроз различите фазе, а на родитељу је да га научи да се контролише и да разме своје осећања

1707129008_shutterstock_1529846243.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Готово да нема родитеља којег дете барем једном није ударило у наступ беса. То не значи да је у питању "проблематична" породица или нешто слично, ево шта доводи до тога да малишан удари неког од родитеља – чешће маму.

Зашто нека деца вређају или ударају родитеље

Готово да смо сви барем једном видели дете које, усред наступа беса, покушава да гурне или удари родитеља, можда им и каже нешто ружно. У овим деликатним ситуацијама неки родитељи буду потпуно запрепашћени, други реагују тако што узврате детету, али једно им је заједничко – ни једни ни други не разумеју дететову агресивну реакцију, пише гуиаинфантил.цом.

Код деце која на овај начин реагују, главни проблем је недостатак правила и граница. То су углавном малишани којима се све допушта и који себе виде као једнаке са родитељима, немају толеранцију на фрустрације, не прихватају не као одговор, импулсивни су.

Шта да радите ако вас дете увреди или удари

Студије су показале да дете које развије агресивно понашање у најранијем детињству, има тенденцију да такво понашање настави и касније. Зато је важно то сасећи у корену, а ево шта можете да урадите.

Поставите јасна правила и границе. Објасните детету шта се од њега очекује и како треба да се понаша. Неопходно је да му поставите нека основна правила која ће разумети и поштовати.

Не објашњавајте му ништа када има наступ беса. У моменту када дете има такозвани тантрум, не помаже да му објашњавате зашто такво понашање није у реду. Сачекајте да се смири, а затим прионите на разговор.

Не реагујте насиљем. Ако вичете, вређате или ударате дете, оно ће имитирати ваше понашање и сматраће то нормалним.

Стимулишите повезаност. Дајте детету до знања да га волите, учествујте у његовом хобију, разговарајте, покажите му приврженост... Укратко, негујте код њега емоционалну интелигенцију и приврженост, то је важно.

Контролишите његову импулсивност. Морате детету да будете пример, али је важно и да му покажете последице лошег понашања, како би му било јасно када се не понаша лепо.

Научите га емпатији. Потрудите се да научите дете да промисли како је другима у некој ситуацији, то је јако важно да би оно научило да контролише своју агресивност.

(Yумама)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas