Oglas
· · Komentari: 0

Dete vas je udarilo? Zbog čega se to dešava i šta je najbolje da roditelj uradi u tom trenutku

Dete prolazi kroz različite faze, a na roditelju je da ga nauči da se kontroliše i da razme svoje osećanja

1707129008_shutterstock_1529846243.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Gotovo da nema roditelja kojeg dete barem jednom nije udarilo u nastup besa. To ne znači da je u pitanju "problematična" porodica ili nešto slično, evo šta dovodi do toga da mališan udari nekog od roditelja – češće mamu.

Zašto neka deca vređaju ili udaraju roditelje

Gotovo da smo svi barem jednom videli dete koje, usred nastupa besa, pokušava da gurne ili udari roditelja, možda im i kaže nešto ružno. U ovim delikatnim situacijama neki roditelji budu potpuno zaprepašćeni, drugi reaguju tako što uzvrate detetu, ali jedno im je zajedničko – ni jedni ni drugi ne razumeju detetovu agresivnu reakciju, piše guiainfantil.com.

Kod dece koja na ovaj način reaguju, glavni problem je nedostatak pravila i granica. To su uglavnom mališani kojima se sve dopušta i koji sebe vide kao jednake sa roditeljima, nemaju toleranciju na frustracije, ne prihvataju ne kao odgovor, impulsivni su.

Šta da radite ako vas dete uvredi ili udari

Studije su pokazale da dete koje razvije agresivno ponašanje u najranijem detinjstvu, ima tendenciju da takvo ponašanje nastavi i kasnije. Zato je važno to saseći u korenu, a evo šta možete da uradite.

Postavite jasna pravila i granice. Objasnite detetu šta se od njega očekuje i kako treba da se ponaša. Neophodno je da mu postavite neka osnovna pravila koja će razumeti i poštovati.

Ne objašnjavajte mu ništa kada ima nastup besa. U momentu kada dete ima takozvani tantrum, ne pomaže da mu objašnjavate zašto takvo ponašanje nije u redu. Sačekajte da se smiri, a zatim prionite na razgovor.

Ne reagujte nasiljem. Ako vičete, vređate ili udarate dete, ono će imitirati vaše ponašanje i smatraće to normalnim.

Stimulišite povezanost. Dajte detetu do znanja da ga volite, učestvujte u njegovom hobiju, razgovarajte, pokažite mu privrženost... Ukratko, negujte kod njega emocionalnu inteligenciju i privrženost, to je važno.

Kontrolišite njegovu impulsivnost. Morate detetu da budete primer, ali je važno i da mu pokažete posledice lošeg ponašanja, kako bi mu bilo jasno kada se ne ponaša lepo.

Naučite ga empatiji. Potrudite se da naučite dete da promisli kako je drugima u nekoj situaciji, to je jako važno da bi ono naučilo da kontroliše svoju agresivnost.

(Yumama)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas