Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО СА ДЕЦОМ РАЗГОВАРАТИ О БОЛЕСТИ? Кејт открила свој метод, а стручњаци ово саветују (ВИДЕО)

Супруга принца Вилијама Кејт Мидлтон болује од карцинома, а након "огромног шока" све је морала да исприча својој деци

1711373895_Foto-Profimedia-Shutterstock-Kejt.jpg
Фото: Схуттерсток, Профимедиа
Oglas

После више од два месеца спекулација и бизарних теорија завере, Кејт Мидлтон, принцеза од Велса, обратила се јавности поводом свог здравстеног стања и саопштила да болује од рака.

Супруга принца Виљама, која је у јануару, непосредно пре операције у пределу абодмена, напунила 42 године, путем видео-снимка се захвалила свима на лепим жељама и испричала да јој је дијагностикован канцер и да верује да ће бити добро.

Будући да је Кејт мајка троје мале деце, од којих је најстарије будући краљ Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, фанови британске краљевске породице забринути су за целу њену породицу у овом тешком тренутку.

Како је принцеза од Велса објаснила, након што су доживели "огроман шок", њен супруг принц Вилијам и она морали су да саопште тешке вести својој деци – принцу Џорџу (10), принцези Шарлот (8) и принцу Луију (5).

Истакла је да им је рекла да је добро и да је "сваког дана све јача", као и да се концентрисала само на корисне ствари.

– Најважније је што нам је било потребно време да објаснимо све Џорџу, Шарлот и Луију на начин који је одговарајући за њих, да их уверимо да ћу бити добро – нагласила је принцеза од Велса.

– Као што сам им рекла – ја сам добро и јача сам сваког дана јер се фокусирам да ствари које ми помажу да оздравим, умом, телом и духом – додала је.

Вилијам стоји чврсто уз своју супругу у овом веома сложеном моменту (иако није био с њом на снимку), а принцеза објашњава они заједно "чине све могуће да процесуирају ово и управљају тиме приватно, зарад своје младе породице".

Кејт Мидлтон рекла је у званичном саопштењу да јој је рак дијагностикован након успешне операције у пределу абдомена у јануару, као и да доктори сматрају да треба да се подвргне превентивној хемиотерапији.

Како рећи детету да ви или неко други у породици има рак?

Америчко удружење за рак, организација која се бави борбом против малигних болести, на својој званичној интернет презентацији има смернице за разговор с малишанима након што неко ко им је близак добије дијагнозу канцера.

  • Будите искрени и отворени. Ако деца помисле да нешто кријете од њих, могу да се осете збуњено и уплашено.
     
  • Користите речи које ће разумети. Малишани морају да знају довољно да буду спремни за све што следи, а млађој деци обично терба мање детаља. Ако је оболео члан породице, дете мора да зна основно: тип рака, где се тумор налази, како ће тећи лечење, како оно може да промени изглед и стање блиске особе, како ће новонастала ситуација утицати на њихове животе.
  • Пронађите баланс између превише и премало информација. Колико ћете рећи зависи од узраста детета, његове личности и способности да разуме информације.
     
  • Објасните им физичке промене које могу да виде. Рак је тешка тајна ако одлучите да је чувате јер лечење може да доведе до непрестаног умора, промена у тежини, губитка косе, повраћање... То све може да буде застражујуће за дете, па оно мора да се спреми.
     
  • Објасните да је рак озбиљна болест. Деца треба да разумеју у чему је разлика између неке безазлене болести и рака.
     
  • Пустите их да постављају питања и изразе своја осећања.

 

Саопштење које је принцеза од Велса поделила погледајте у снимку.

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas