Oglas
· · Komentari: 0

KAKO SA DECOM RAZGOVARATI O BOLESTI? Kejt otkrila svoj metod, a stručnjaci ovo savetuju (VIDEO)

Supruga princa Vilijama Kejt Midlton boluje od karcinoma, a nakon "ogromnog šoka" sve je morala da ispriča svojoj deci

1711373895_Foto-Profimedia-Shutterstock-Kejt.jpg
Foto: Shutterstok, Profimedia
Oglas

Posle više od dva meseca spekulacija i bizarnih teorija zavere, Kejt Midlton, princeza od Velsa, obratila se javnosti povodom svog zdravstenog stanja i saopštila da boluje od raka.

Supruga princa Viljama, koja je u januaru, neposredno pre operacije u predelu abodmena, napunila 42 godine, putem video-snimka se zahvalila svima na lepim željama i ispričala da joj je dijagnostikovan kancer i da veruje da će biti dobro.

Budući da je Kejt majka troje male dece, od kojih je najstarije budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, fanovi britanske kraljevske porodice zabrinuti su za celu njenu porodicu u ovom teškom trenutku.

Kako je princeza od Velsa objasnila, nakon što su doživeli "ogroman šok", njen suprug princ Vilijam i ona morali su da saopšte teške vesti svojoj deci – princu Džordžu (10), princezi Šarlot (8) i princu Luiju (5).

Istakla je da im je rekla da je dobro i da je "svakog dana sve jača", kao i da se koncentrisala samo na korisne stvari.

– Najvažnije je što nam je bilo potrebno vreme da objasnimo sve Džordžu, Šarlot i Luiju na način koji je odgovarajući za njih, da ih uverimo da ću biti dobro – naglasila je princeza od Velsa.

– Kao što sam im rekla – ja sam dobro i jača sam svakog dana jer se fokusiram da stvari koje mi pomažu da ozdravim, umom, telom i duhom – dodala je.

Vilijam stoji čvrsto uz svoju suprugu u ovom veoma složenom momentu (iako nije bio s njom na snimku), a princeza objašnjava oni zajedno "čine sve moguće da procesuiraju ovo i upravljaju time privatno, zarad svoje mlade porodice".

Kejt Midlton rekla je u zvaničnom saopštenju da joj je rak dijagnostikovan nakon uspešne operacije u predelu abdomena u januaru, kao i da doktori smatraju da treba da se podvrgne preventivnoj hemioterapiji.

Kako reći detetu da vi ili neko drugi u porodici ima rak?

Američko udruženje za rak, organizacija koja se bavi borbom protiv malignih bolesti, na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji ima smernice za razgovor s mališanima nakon što neko ko im je blizak dobije dijagnozu kancera.

  • Budite iskreni i otvoreni. Ako deca pomisle da nešto krijete od njih, mogu da se osete zbunjeno i uplašeno.
     
  • Koristite reči koje će razumeti. Mališani moraju da znaju dovoljno da budu spremni za sve što sledi, a mlađoj deci obično terba manje detalja. Ako je oboleo član porodice, dete mora da zna osnovno: tip raka, gde se tumor nalazi, kako će teći lečenje, kako ono može da promeni izgled i stanje bliske osobe, kako će novonastala situacija uticati na njihove živote.
  • Pronađite balans između previše i premalo informacija. Koliko ćete reći zavisi od uzrasta deteta, njegove ličnosti i sposobnosti da razume informacije.
     
  • Objasnite im fizičke promene koje mogu da vide. Rak je teška tajna ako odlučite da je čuvate jer lečenje može da dovede do neprestanog umora, promena u težini, gubitka kose, povraćanje... To sve može da bude zastražujuće za dete, pa ono mora da se spremi.
     
  • Objasnite da je rak ozbiljna bolest. Deca treba da razumeju u čemu je razlika između neke bezazlene bolesti i raka.
     
  • Pustite ih da postavljaju pitanja i izraze svoja osećanja.

 

Saopštenje koje je princeza od Velsa podelila pogledajte u snimku.

(Glossy)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas