Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Младоликост, несаница, интелигенција: Које све особине ЋЕРКА може наследити од МАЈКЕ?

Постоји једна стара изрека која каже: "Без обзира на кога личили, око тридесете ћерка обавезно личи на мајку, а син се претвара у свог оца..." Да ли се слажете са тим?

1640182172_family-gdd39a3a88_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Научно је доказано да постоје неке ствари које деца најчешће наслеђују од својих мајки, док за очеве није доказан сличан утицај, а тичу се и изгледа и понашања.

Интелигенција

Шансе да наследите “мамину памет” знатно су веће него да сте је наследили од оца.

У истраживању спроведеном у Гласгову, у којем је учествовало 12.000 младих људи старосне доби од 14 до 22 године, већина испитаника имало је исти или максимално 15 бодова већи, односно мањи, коефицијент интелигенције од својих мајки.

Прочитајте још: Шта ћерке науче од мајки? Четити важне ствари о животу

Менопауза

Велика је шанса да ће жене ући у менопаузу отприлике у исто доба живота када и њихова мама. Истраживање проведено 2011. године на британском институту за проучавање рака, у којем је учествовало преко 2000 жена, показало је да преурањена или касна менопауза, односно она која се појављује пре 45. и након 55. године, може бити наследна.

Жене чије су мајке прошле кроз такве менопаузе имају шест пута веће шансе да ће се то догодити и њима од жена чије су мајке имале менопаузу у раздобљу између 45. и 55. године.

Навике спавања

Ако имате проблема са спавањем, могући кривац за то је ваша мама. У стручном часопису “Sleep Medicine 2017.” године објављено је истраживање које је открило да мајке често преносе своје навике спавања на своју децу, тако да деца жена које пате од несанице најчешће спавају мање од остале деце. Научници нису уочили такве наследне особине од очева.

Младоликост

Ако ваша мајка изгледа младолико, онда су женска деца праве срећнице јер су им пуно веће шансе да ће и оне тако изгледати у њеним годинама.

С немачког института за биологију старења “Max Planck” доказали су да ДНК из митохондрија, који наслеђујемо директно од наших мајки, може деломично конторолисати и начин на који старимо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas