· · Коментари: 0

НАЈЛЕПША СТАРОСЛОВЕНСКА ИМЕНА: Имају јаку симболику и моћно значење

Потражите инспирацију у старословенској митологији

1678892708_imena.jpg
Фото: Профимедиа

Ако ускоро очекујете принову, а још нисте пронашли име које вам се допада, можда пронађете инспирацију у старословенској митологији.

Представљамо вам прелепа женска и мушка имена са предивним и моћним значењем!

Старословенска женска имена

Бојана – Старословенска богиња победе.

Даница – У старословенској митологији Даница је млађа сестра или ћерка Сунца. Она је богиња сутона и заштитница људског сна.

Јелена – Име најдостојније краљица и богиња. Носиле су је бројне крунисане жене.

Лела – Старословенска богиња шуме. У митологији је описана у лику дивље шумске девојке.

Тихана – Старословенска богиња среће.

Весна – Старословенска богиња пролећа. Замишљена је као девојка чудесне лепоте с цветом у коси која свету доноси живост и радост, у левој руци држи букет цвећа, а на кажипрсту десне руке стоји јој ластавица.

Старословенска мушка имена

Давор – Старословенски бог рата. Ово божанство наводно је имало седам глава и седам мачева за појасом и осми мач у рукама.

Дарко - Онај који дарује и несебично дели.

Вид – Изведено из латинског језика и значи “живот“. Његов култ је посебно раширен у словенским земљама због тога што је повезиван са старословенским богом прорицања и ратне победе Световитом (Свантевидом, Свевидом).

Владислав – Словенско и српско име које значи “онај који поседује славу, славан”.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.