· · Коментари: 0

Научите ДЕТЕ да почисти неред за собом: МЕТОДЕ уз које ће малишани радо испуњавати обавезе које им дате

Савети који ће помоћи вашој деци да стекну радне навике

1666529869_pexels-gustavo-fring-3890163.jpg
Фото: Пеxелс

Учити децу животним вештинама у раном периоду тежак је задатак, али што пре почнете, то је боље.

Препоручује се да децу треба учити поспремати већ са 9 или 10 месеци. Ако својим малишанима дате задатак који су примерени њиховом добу, помоћи ћете им да развију позитивне навике и припремите их за одрастање.

Ово су најкориснији савети како навикнути дете на поспремање и помоћ по кући у угодној атмосфери без стреса.

1. Чишћење не би требало бити казна

Колико смо се пута сви нашли у ситуацији да нам је чишћење приказано као казна, али ова метода неће помоћи ако стварно желите да дете поспреми за собом. Најбоље решење је научити га да то није казна или обавеза, већ нешто ново и занимљиво. Нпр, можете покренути традицију са дететом и претворити чишћење у такмичење у брзини како би сте га заинтересовали. Можете одабрати пешчани сат или штоперицу како бисте додали такмичењу мало еуфорије. Пешчани сат може бити интересантан детету, јер како време пролази може схватити да поспремање није дуг и напоран задатак, већ брз и забаван.

2. Спотакните дететов напредак

Када чишћење постане игра и поприми конкретну природу, сви желе награду за победу. Можете створити мало такмичење да дете осети радост победе и има шансе да стварно нешто освоји.

3. Деци дајте мање задатке

Да би дете осетило колико је њихова помоћ важна, требали би сте им купити мање алате који ће им помоћи да чисте. Њима ће бити занимљиво и сигурније него ако користе опрему одраслих. Обратите пажњу на шарене и занимљиве дизајне који ће привући њихову пажњу, а одговарајућа величина ће их заштитити док вам помажу.

4. Направите распоред чишћења

Омогућите деци интерактивно искуство. Да би сте то учинили, направите план. Допустите им да вам помогну у планирању поспремања, што ће им помоћи да препознају будуће задатке. Стварање распореда, ствара осећај одговорности и учи их да извршавају задатке на време. Календар је добар избор за учењем добрих навика. Помаже им да јасно виде своје задатке за дан, недељу или месец. Дајте детету додатну мотивацију која му је потребна, нпр. да нахрани љубимца или опере зубе пре спавања и пратите њихов напредак.

Прочитајте још: Колико сна је потребно беби током дана? Распоред према узрасту

5. Научите децу новим вештинама током чишћења

Учити нешто ново током чишћења одлична је идеја за повећањем мотивације, посебно ако дете воли научити нешто што само може учинити. То може бити врло охрабрујуће, ако стално проналазите нове задатке за које су довољно велики. Постоји много малих задатака које можете открити током чишћења. Било би добро научити дете како правилно да савије своју одећу, склони обућу и слично.

6. Покушајте наћи нешто што ваше дете воли

Није сваки задатак прикладан за свакога. Ако имате потешкоћа са дететом око поспремања, покушајте им дати друге задатке за које су више заинтересовани. Нека деца би више уживала у башти или брига око кућног љубимца, него да редовно чисти и поспрема.

7. Створите забавну радну атмосферу

Радна атмосфера игра велику улогу у испуњавању задатка. напето окружење сигурно ће уништити сваку мотивацију коју ви или дете имате. Са друге стране, додајте музику, подићиће се расположење целе породице. на тај начин посао ће ићи брже, а и деца и родитељи добиће енергију.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.