Oglas
· · Komentari: 0

Naučite DETE da počisti nered za sobom: METODE uz koje će mališani rado ispunjavati obaveze koje im date

Saveti koji će pomoći vašoj deci da steknu radne navike

1666529869_pexels-gustavo-fring-3890163.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Učiti decu životnim veštinama u ranom periodu težak je zadatak, ali što pre počnete, to je bolje.

Preporučuje se da decu treba učiti pospremati već sa 9 ili 10 meseci. Ako svojim mališanima date zadatak koji su primereni njihovom dobu, pomoći ćete im da razviju pozitivne navike i pripremite ih za odrastanje.

Ovo su najkorisniji saveti kako naviknuti dete na pospremanje i pomoć po kući u ugodnoj atmosferi bez stresa.

1. Čišćenje ne bi trebalo biti kazna

Koliko smo se puta svi našli u situaciji da nam je čišćenje prikazano kao kazna, ali ova metoda neće pomoći ako stvarno želite da dete pospremi za sobom. Najbolje rešenje je naučiti ga da to nije kazna ili obaveza, već nešto novo i zanimljivo. Npr, možete pokrenuti tradiciju sa detetom i pretvoriti čišćenje u takmičenje u brzini kako bi ste ga zainteresovali. Možete odabrati peščani sat ili štopericu kako biste dodali takmičenju malo euforije. Peščani sat može biti interesantan detetu, jer kako vreme prolazi može shvatiti da pospremanje nije dug i naporan zadatak, već brz i zabavan.

2. Spotaknite detetov napredak

Kada čišćenje postane igra i poprimi konkretnu prirodu, svi žele nagradu za pobedu. Možete stvoriti malo takmičenje da dete oseti radost pobede i ima šanse da stvarno nešto osvoji.

3. Deci dajte manje zadatke

Da bi dete osetilo koliko je njihova pomoć važna, trebali bi ste im kupiti manje alate koji će im pomoći da čiste. NJima će biti zanimljivo i sigurnije nego ako koriste opremu odraslih. Obratite pažnju na šarene i zanimljive dizajne koji će privući njihovu pažnju, a odgovarajuća veličina će ih zaštititi dok vam pomažu.

4. Napravite raspored čišćenja

Omogućite deci interaktivno iskustvo. Da bi ste to učinili, napravite plan. Dopustite im da vam pomognu u planiranju pospremanja, što će im pomoći da prepoznaju buduće zadatke. Stvaranje rasporeda, stvara osećaj odgovornosti i uči ih da izvršavaju zadatke na vreme. Kalendar je dobar izbor za učenjem dobrih navika. Pomaže im da jasno vide svoje zadatke za dan, nedelju ili mesec. Dajte detetu dodatnu motivaciju koja mu je potrebna, npr. da nahrani ljubimca ili opere zube pre spavanja i pratite njihov napredak.

Pročitajte još: Koliko sna je potrebno bebi tokom dana? Raspored prema uzrastu

5. Naučite decu novim veštinama tokom čišćenja

Učiti nešto novo tokom čišćenja odlična je ideja za povećanjem motivacije, posebno ako dete voli naučiti nešto što samo može učiniti. To može biti vrlo ohrabrujuće, ako stalno pronalazite nove zadatke za koje su dovoljno veliki. Postoji mnogo malih zadataka koje možete otkriti tokom čišćenja. Bilo bi dobro naučiti dete kako pravilno da savije svoju odeću, skloni obuću i slično.

6. Pokušajte naći nešto što vaše dete voli

Nije svaki zadatak prikladan za svakoga. Ako imate poteškoća sa detetom oko pospremanja, pokušajte im dati druge zadatke za koje su više zainteresovani. Neka deca bi više uživala u bašti ili briga oko kućnog ljubimca, nego da redovno čisti i posprema.

7. Stvorite zabavnu radnu atmosferu

Radna atmosfera igra veliku ulogu u ispunjavanju zadatka. napeto okruženje sigurno će uništiti svaku motivaciju koju vi ili dete imate. Sa druge strane, dodajte muziku, podićiće se raspoloženje cele porodice. na taj način posao će ići brže, a i deca i roditelji dobiće energiju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas