Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Од кога дете наслеђује темперамент? Ево да ли ће више личити на маму или на тату

Да ли можете да очекујете чије ће карактеристике "преузети" беба

1689323796_shutterstock_740978173.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Темперамент укључује особине понашања као што су друштвеност (екстровертна особа или стидљива), емоционалност (лако или брзо реаговање), ниво активности (висока или ниска енергија), ниво пажње (фокусиран или лако ометен) и упорност (одлучан или лако обесхрабрен). Ови примери представљају спектар заједничких карактеристика, од којих свака може бити корисна у одређеним околностима. Темперамент остаје прилично конзистентан, посебно током одраслог доба.

Слични темпераменти унутар породице могу се приписати заједничкој генетици и окружењу у којем је појединац одрастао. Студије идентичних близанаца (који деле 100 одсто ДНК) и њихове браће и сестара који нису близанци (који деле око 50 одсто ДНК) показују да генетика игра велику улогу. Идентични близанци обично имају веома сличан темперамент у поређењу са својом другом браћом и сестрама. Чак и идентични близанци који су одгајани одвојено један од другог у одвојеним домаћинствима деле такве особине.

Научници процењују да је 20 до 60 одсто темперамента одређено генетиком. Темперамент, међутим, нема јасан образац наслеђивања и не постоје специфични гени који дају специфичне особине темперамента. Уместо тога, многе (можда хиљаде) уобичајених генских варијација (полиморфизама) се комбинују да утичу на индивидуалне карактеристике темперамента. Друге модификације ДНК које не мењају секвенце ДНК (епигенетске промене ) такође вероватно доприносе темпераменту.

Велике студије су идентификовале неколико гена који играју улогу у темпераменту. Многи од ових гена су укључени у комуникацију између ћелија у мозгу. Одређене варијације гена могу допринети одређеним особинама везаним за темперамент. На пример, варијанте гена ДРД2 и ДРД4 су повезане са жељом за тражењем нових искустава, а варијанте гена КАТНАЛ2 су повезане са самодисциплином и пажњом. Варијанте које утичу на гене ПЦДХ15 и ВСЦД2 повезане су са друштвеношћу, док неке варијанте МАОА гена могу бити повезане са интроверзијом, посебно у одређеним срединама. Варијанте у неколико гена, као што су СЛЦ6А4 , АГБЛ2 , БАИАП2 , ЦЕЛФ4 , Л3МБТЛ2 , ЛИНГО2 , КСКР6 , ЗЦ3Х7Б , ОЛФМ4 , МЕФ2Ц и ТМЕМ161Б доприносе анксиозности или депресији.

Фактори животне средине такође играју улогу у темпераменту утичући на активност гена. Код деце која су одрасла у неповољном окружењу (као што је злостављање и насиље) гени који повећавају ризик од импулсивних темпераментних карактеристика могу бити укључени (активирани), пише Медлине Плус. Међутим, дете које одраста у позитивном окружењу (на пример у безбедном дому са пуно љубави) може имати мирнији темперамент, делом зато што је активиран другачији скуп гена.

Како се наслеђује расположење?

Мајке могу утицати на ваше расположење на много начина, и то не само кроз васпитање и опхођење. Структура дела мозга познатог као кортиколимбички систем, који контролише емоционалну регулацију и игра улогу у поремећајима расположења као што је депресија, вероватније ће се преносити са мајки на ћерке него са мајке на синове или са очева на децу оба пола, према студији објављеној у "Тхе Јоурнал оф Неуросциенце". То може значити да ћерке бар делимично наслеђују своје расположење од својих мајки.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas