· · Коментари: 0

Пет мушких имена носили су најпознатији српски владари: Стара су вековима, а популарна су и данас

Бирање имена за дете зна да буде тежак посао

1681203686_shutterstock_136139693.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ако и даље бирате име за дечака, а волели бисте да почиње на слово М, можда инспирацију нађете у неустрашивим и храбрим владарима и кнезовима у Србији. Иако су стара вековима, због својих моћних значења популарност ових имена не јењава ни данас.

Марко

Мушко име које је у Србији популарно пуних 10 векова. Постоје два извора о значењу имена, према једном, превод овог имена би био "рођен у марту", према другој, придев "мас, марис" што значи "мужеван".

Владар из историје: Краљевић Марко или Марко Мрњавчевић, син Краља Вукашина, српски властелин, који је владао у раздобљу 1371-1395 у крају око Прилепа познатом као Прилепско краљевство.

Милан 

У преводу са било ког језика има значење такво да представља мушкарца који је "мио, драг, умилан и милостан"

Владар из историје: После убиства кнеза Михаила Обреновића, за новог наследника је проглашен Милан Обреновић. Кнез Милан Обреновић је 1872. године преузео власт од намесништва.

Милош

Може се протумачити као – "мушка особа која је поштена и врло несебична"; "онај који воли и поштује своје ближње"; "мушкарац који брине за своје најдраже особе"; "добра или блага особа"; "особа која је допадлива и брижна"; "драг"; "мио"; "добар"; "поштен"; "праведан".

Владар из историје: Милош Обреновић био је кнез Србије од 1817. а пре тога други врховни вожд од 1815. године. Године 1830. добио је достојанство наследног Кнеза.

Милутин

Означава личност која је увек спремна да се бори и часном борбом решава проблем, а новија етимологија наводи и да ово име обележава особе које су изузетне и достојне дивљења.

Владар из историје: Српски краљ Милутин, један од најмоћнијих српских владара, син Уроша И.

Младен

Изведено од речи "млад" које значи "заувек млад, младолик, чио и виталан";

Личност из историје: српски властелин из прве половине XИВ века и родоначелник породице Бранковић. Био је у служби краља Милутина, Стефана Дечанског и цара Душана. Носио је титулу жупана, а касније и војводе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.