Oglas
· · Komentari: 0

Pet muških imena nosili su najpoznatiji srpski vladari: Stara su vekovima, a popularna su i danas

Biranje imena za dete zna da bude težak posao

1681203686_shutterstock_136139693.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ako i dalje birate ime za dečaka, a voleli biste da počinje na slovo M, možda inspiraciju nađete u neustrašivim i hrabrim vladarima i knezovima u Srbiji. Iako su stara vekovima, zbog svojih moćnih značenja popularnost ovih imena ne jenjava ni danas.

Marko

Muško ime koje je u Srbiji popularno punih 10 vekova. Postoje dva izvora o značenju imena, prema jednom, prevod ovog imena bi bio "rođen u martu", prema drugoj, pridev "mas, maris" što znači "muževan".

Vladar iz istorije: Kraljević Marko ili Marko Mrnjavčević, sin Kralja Vukašina, srpski vlastelin, koji je vladao u razdoblju 1371-1395 u kraju oko Prilepa poznatom kao Prilepsko kraljevstvo.

Milan 

U prevodu sa bilo kog jezika ima značenje takvo da predstavlja muškarca koji je "mio, drag, umilan i milostan"

Vladar iz istorije: Posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića, za novog naslednika je proglašen Milan Obrenović. Knez Milan Obrenović je 1872. godine preuzeo vlast od namesništva.

Miloš

Može se protumačiti kao – "muška osoba koja je poštena i vrlo nesebična"; "onaj koji voli i poštuje svoje bližnje"; "muškarac koji brine za svoje najdraže osobe"; "dobra ili blaga osoba"; "osoba koja je dopadliva i brižna"; "drag"; "mio"; "dobar"; "pošten"; "pravedan".

Vladar iz istorije: Miloš Obrenović bio je knez Srbije od 1817. a pre toga drugi vrhovni vožd od 1815. godine. Godine 1830. dobio je dostojanstvo naslednog Kneza.

Milutin

Označava ličnost koja je uvek spremna da se bori i časnom borbom rešava problem, a novija etimologija navodi i da ovo ime obeležava osobe koje su izuzetne i dostojne divljenja.

Vladar iz istorije: Srpski kralj Milutin, jedan od najmoćnijih srpskih vladara, sin Uroša I.

Mladen

Izvedeno od reči "mlad" koje znači "zauvek mlad, mladolik, čio i vitalan";

Ličnost iz istorije: srpski vlastelin iz prve polovine XIV veka i rodonačelnik porodice Branković. Bio je u službi kralja Milutina, Stefana Dečanskog i cara Dušana. Nosio je titulu župana, a kasnije i vojvode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas