Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Припремите старије дете за долазак бебе: Шта би прво требало да му објасните?

Рођење детета је догађај препун радости, али носи са собом бројне изазове

1668601982_shutterstock_1077329474.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Период када старијем детету долази брат или сестра се врло лако може претворити у период љубоморе и збуњености вашег старијег детета јер може помислити да више неће бити најважнија особа у животу својих родитеља. Управо зато га на долазак новог члана породице треба припремати месецима пре порођаја. Само будите стрпљиви и све ће доћи на своје.

Објасните шта га очекује

Реците малишану да у стомаку носите његовог малог брата или сестрицу, с којим ће моћи да се игра и проводи слободно време. Немојте му све приказивати савршено како не би било разочарано кад беба дође. Покажите му старе албуме и његове фотографије кад је био беба и испричајте какав је био. Одведите га у посету пријатељима или рођацима који имају новорођенче.

Прочитајте још: КАКО ВАСПИТАТИ СИНОВЕ: Шест савета који ће вам помоћи да дечацима "усадите" праве вредности

Укључите дете у ток ваше трудноће

Објасните му да вам стомак расте и да ће беба доћи на свет. Поведите га са собом на преглед код лекара, нека стави руку на ваш стомак да осети како се беба помера и дајте му да погледа слике са ултразвука. Заједно смишљајте имена за бебу и дозволите му да учествује у куповини првог оделцета или кревеца. Ако жели, може да нацрта и неку слику добродошлице за свог малог бату или секу.

Крените с променама на време

Долазак нове бебе у породицу често захтева и прилагођавања новонасталој ситуацији. Ако планирате да старије дете преселите у другу собу, урадите то што пре да тај потез не би повезало с доласком бебе и касније вам на томе стално замерало.

Дете је веома често љубоморно кад родбина и пријатељи дођу да виде бебицу, а њему не поклоне скоро нимало пажње иако је донедавно било миљеник свих. Потрудите се да му то, иако вас беба много окупира, олакшате тако што ћете одвојити неко време само за себе и њега и наставити с вашим малим ритуалима.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas