Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ВАСПИТАЊЕ

Разговарајте са децом о НОВЦУ, али једну реченицу НИКАДА не смете изговарати

Уколико се сваки дечији захтев заврши вашим оправдањем зашто не могу нешто да имају или негде да иду, на крају ћете дочекати да вас дете надмудри.

1595849599_Depositphotos_273444854_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ту играчку не можемо да ти приуштимо, јер је скупа - реченица је коју родитељи неретко изговарају својој деци, немајући често финансијских средстава ни за основне животне потребе, а камоли за још једну лутку или пластични пиштољ. Клинци мањег узраста те речи, кажу стручњаци, чују на овај начин: “Новац је увек проблем”. И тако настаје - прави проблем.

Прочитајте још: Дански начин васпитања је ИДЕАЛАН У СВЕТУ, а метод за који смо убеђени да је ИСПРАВАН, они сматрају ЗБУЊУЈУЋИМ

Реците им ово:
Због тога је лепши пример да малишанима саопштите да нешто не можете да им купите овај: “У радњама има толико дивних ствари, али ми тренутно имамо много тога код куће, па ти нећемо купити и ту играчку. Нећемо да гомиламо предмете”.

Стручњаци кажу да је веома важан речник који одрасли користе када деци говоре да нешто не могу да им приуште или једноставно сматрају да она имају превише ствари, па је сулудо да се затрпавају новим.

Ниакда не говорите да је нешто скупо, јер ће схватити да је новац извор свега доброг...

Уколико сваки пут кажу да је то зато што је нешто скупо и зато недостижно, малишанима ће заправо послати поруку да је новац извор свих добрих ствари у животу. Ако га нема, онда је све узалуд. Тако ће клинци од најранијег узраста усвојити принцип да једино што вреди јесу паре, удаљавајући се од исправног система вредности.

Самоуверено изговорите: "Прича је завршена!"

- Док не напуне пет година, ви желите да деца имају осећај изобиља, али не у материјалном погледу, већ у смислу да им оно што имате доноси задовољство - каже др Марси Акснес, специјалиста за развој деце.

Нека зараде Фото: Депозит

Не плашите се да им самоуверено и весело кажете: “Жалим, али та прича је завршена”. Не дозволите да вас оно превари сузама или уценама.

Разговарајте са децом о новцу, али мудро!

Финансије су тема о којој родитељи не треба да осећају обавезу да разговарају са својом децом, посебно ако су она сасвим мала. Уколико су старија, онда се ситуација, ипак, мења. Али опет не превише. Препорука стручњака је да о новцу причате са малишанима, мада пажљиво и мудро.

Прочитајте још: ОВО ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ: Ево како квалитетно искористити време са децом и пробудити им АВАНТУРИСТИЧКИ ДУХ

Марси саветује да им кажете да ће до жељене ствари доћи ако буду испунили неке захтеве или очекивања. То може да буде награда за поправљене оцене или обављене кућне задатке. Тако ће схватити да новац јесте важан, јер може да нам донесе нешто што желимо, али да то мора да се заслужи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas