Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Разлози за промене БОЈЕ КОЖЕ новорођенчета: Шта је сасвим нормално, а шта је знак да треба посетити лекара

Промене боје коже новорођенчета варирају од бебе до бебе у зависности од етничке припадности, старости бебе, температуре, па чак и једноставних ствари као што је да ли беба плаче или не.

1654616744_feet-g9ce3355e5_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Боја бебине коже се често мења у зависности од животне средине и здравља. У ствари, одмах након што се беба роди, боја њене коже може изгледати тамноцрвена или љубичаста. Међутим, како беба дише, њена боја постаје црвена. Ово црвенило би требало да избледи током прва 24 сата, али бебина стопала и шаке могу и даље да имају плавичасту нијансу неколико дана. Овај плавичасти одлив на кожи новорођенчета се мења како беба сазрева и незрела циркулација крви бебе се мења. Међутим, остатак тела не би требало да показује трагове ове плавичасте боје. Ако јесте, обавезно се одмах обратите свом лекару.

Прочитајте још: РОДИЛА СИНА У ОКЕАНУ! Жена организовала "слободан порођај", али неки мисле да то није "санитарно" (ФОТО)

Када се боја коже новорођенчета мења?

Није необично да се боја коже ваше новорођене бебе мења у наредним месецима. Заправо може проћи и до шест месеци да се развије трајна боја коже ваше бебе. Ово је првенствено због генетике. Пигментацију коже ваше бебе контролише генетика и различити гени које он или она наслеђује од маме и тате. На боју бебине коже може утицати много различитих генетских супстанци. Пигмент меланин је најважнија генетска супстанца која ће одредити праву боју коже ваше бебе. Имајте на уму да ови наслеђени гени могу на крају резултирати широким спектром тонова коже ваше бебе.

Бебе са жутом бојом коже могу имати жутицу

Када се кожа новорођенчета промени у жућкасту боју, то је познато као жутица. Ако је ваша беба превремено рођена, вероватно ће развити жутицу. У ствари, више од половине новорођенчади до неке мере развије жутицу током прве недеље живота. Ако мислите да ваша беба има жутицу, нежно притисните бебино чело или груди и гледајте како се боја враћа. У неким случајевима, лабораторијски тестови су неопходни да би се проценила жутица која се може јавити из више разлога.

Жутица је најчешће само привремено стање, али је важно напоменути да може бити и знак озбиљније болести. Жутица се јавља када се стара црвена крвна зрнца разграђују и хемоглобин се претвара у билирубин. Билирубин затим уклања јетра. Нагомилавање билирубина у крви назива се хипербилирубинемија. Због пигмента билирубина долази до жутења бебине коже и ткива. Жутица нестаје како бебина јетра сазрева. Постоји више врста жутице: 

Физиолошка жутица - Нормалан одговор на ограничену способност новорођенчета да избаци билирубин у првим данима живота.
Жутица у мајчином млеку - Око 2 процента дојених беба развије жутицу након првих седам дана. Други развијају жутицу мајчиног млека у првој недељи због ниског уноса калорија или дехидрације.
Жутица од хемолизе – Жутица може бити и резултат распада црвених крвних зрнаца због Рх болести (хемолитичке болести) новорођенчета јер имају превише црвених крвних зрнаца или крварења.
Жутица повезана са неадекватном функцијом јетре - Ова жутица може бити последица инфекције или других фактора.

Лечење жутице

Фототерапија је светлосна терапија која се користи за разбијање вишка билирубина у телу новорођенчета. У тешким случајевима, новорођенчад може захтевати хоспитализацију и могуће трансфузије крви.

Плаво бојење коже новорођенчета

Циркулација крви може изазвати плаву боју на кожи новорођенчета, али ова боја уступа место здравој црвеној која бледи у ружичасту за дан или два. Међутим, ако плава боја није ограничена на бебине руке и стопала, ово је упозорење да нешто није у реду.

Плава боја када беба јако плаче
Понекад када беба јако плаче њене усне, уста или лице могу добити љубичасту боју, али када плач престане, све би требало да се врати у ружичасто. Ако није или ако бебина кожа има плавичасту нијансу, то указује на могући проблем.

Дуготрајна плава боја може указивати на цијанозу. Плава боја која се јавља код новорођенчади са срчаним дефектом назива се цијаноза. Боја коже бебе се мења зато што срце не пумпа оксигенисану крв у остатак тела или зато што постоји проблем са дисањем. Потребно је да се хитно обратите лекару! 

Монголске пеге 

Последња промена боје коже вредна помена су монголске пеге. Ове плаве или љубичасте мрље појављују се на доњем делу леђа и задњици бебе. Више од 80 одсто афроамеричких, азијских и индијских беба има монголске пеге, али се могу појавити и код беба тамне коже било које расе. Ове мрље су резултат концентрације пигментираних ћелија, али често нестају у прве четири године живота.

Свако новорођенче се разликује по облику главе, величини тела, боји коже и још много тога. Неке разлике су привремене и мењају се како се ваша беба прилагођава животу у овом свету. Друге ствари као што су белези су често трајни. Као родитељ, важно је да разумете промене боје коже вашег новорођенчета и како то може утицати на здравље ваше бебе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas