· · Komentari: 0

Razlozi za promene BOJE KOŽE novorođenčeta: Šta je sasvim normalno, a šta je znak da treba posetiti lekara

Promene boje kože novorođenčeta variraju od bebe do bebe u zavisnosti od etničke pripadnosti, starosti bebe, temperature, pa čak i jednostavnih stvari kao što je da li beba plače ili ne.

1654616744_feet-g9ce3355e5_640.jpg
Foto: Piksabej

Boja bebine kože se često menja u zavisnosti od životne sredine i zdravlja. U stvari, odmah nakon što se beba rodi, boja njene kože može izgledati tamnocrvena ili ljubičasta. Međutim, kako beba diše, njena boja postaje crvena. Ovo crvenilo bi trebalo da izbledi tokom prva 24 sata, ali bebina stopala i šake mogu i dalje da imaju plavičastu nijansu nekoliko dana. Ovaj plavičasti odliv na koži novorođenčeta se menja kako beba sazreva i nezrela cirkulacija krvi bebe se menja. Međutim, ostatak tela ne bi trebalo da pokazuje tragove ove plavičaste boje. Ako jeste, obavezno se odmah obratite svom lekaru.

Pročitajte još: RODILA SINA U OKEANU! Žena organizovala "slobodan porođaj", ali neki misle da to nije "sanitarno" (FOTO)

Kada se boja kože novorođenčeta menja?

Nije neobično da se boja kože vaše novorođene bebe menja u narednim mesecima. Zapravo može proći i do šest meseci da se razvije trajna boja kože vaše bebe. Ovo je prvenstveno zbog genetike. Pigmentaciju kože vaše bebe kontroliše genetika i različiti geni koje on ili ona nasleđuje od mame i tate. Na boju bebine kože može uticati mnogo različitih genetskih supstanci. Pigment melanin je najvažnija genetska supstanca koja će odrediti pravu boju kože vaše bebe. Imajte na umu da ovi nasleđeni geni mogu na kraju rezultirati širokim spektrom tonova kože vaše bebe.

Bebe sa žutom bojom kože mogu imati žuticu

Kada se koža novorođenčeta promeni u žućkastu boju, to je poznato kao žutica. Ako je vaša beba prevremeno rođena, verovatno će razviti žuticu. U stvari, više od polovine novorođenčadi do neke mere razvije žuticu tokom prve nedelje života. Ako mislite da vaša beba ima žuticu, nežno pritisnite bebino čelo ili grudi i gledajte kako se boja vraća. U nekim slučajevima, laboratorijski testovi su neophodni da bi se procenila žutica koja se može javiti iz više razloga.

Žutica je najčešće samo privremeno stanje, ali je važno napomenuti da može biti i znak ozbiljnije bolesti. Žutica se javlja kada se stara crvena krvna zrnca razgrađuju i hemoglobin se pretvara u bilirubin. Bilirubin zatim uklanja jetra. Nagomilavanje bilirubina u krvi naziva se hiperbilirubinemija. Zbog pigmenta bilirubina dolazi do žutenja bebine kože i tkiva. Žutica nestaje kako bebina jetra sazreva. Postoji više vrsta žutice: 

Fiziološka žutica - Normalan odgovor na ograničenu sposobnost novorođenčeta da izbaci bilirubin u prvim danima života.
Žutica u majčinom mleku - Oko 2 procenta dojenih beba razvije žuticu nakon prvih sedam dana. Drugi razvijaju žuticu majčinog mleka u prvoj nedelji zbog niskog unosa kalorija ili dehidracije.
Žutica od hemolize – Žutica može biti i rezultat raspada crvenih krvnih zrnaca zbog Rh bolesti (hemolitičke bolesti) novorođenčeta jer imaju previše crvenih krvnih zrnaca ili krvarenja.
Žutica povezana sa neadekvatnom funkcijom jetre - Ova žutica može biti posledica infekcije ili drugih faktora.

Lečenje žutice

Fototerapija je svetlosna terapija koja se koristi za razbijanje viška bilirubina u telu novorođenčeta. U teškim slučajevima, novorođenčad može zahtevati hospitalizaciju i moguće transfuzije krvi.

Plavo bojenje kože novorođenčeta

Cirkulacija krvi može izazvati plavu boju na koži novorođenčeta, ali ova boja ustupa mesto zdravoj crvenoj koja bledi u ružičastu za dan ili dva. Međutim, ako plava boja nije ograničena na bebine ruke i stopala, ovo je upozorenje da nešto nije u redu.

Plava boja kada beba jako plače
Ponekad kada beba jako plače njene usne, usta ili lice mogu dobiti ljubičastu boju, ali kada plač prestane, sve bi trebalo da se vrati u ružičasto. Ako nije ili ako bebina koža ima plavičastu nijansu, to ukazuje na mogući problem.

Dugotrajna plava boja može ukazivati na cijanozu. Plava boja koja se javlja kod novorođenčadi sa srčanim defektom naziva se cijanoza. Boja kože bebe se menja zato što srce ne pumpa oksigenisanu krv u ostatak tela ili zato što postoji problem sa disanjem. Potrebno je da se hitno obratite lekaru! 

Mongolske pege 

Poslednja promena boje kože vredna pomena su mongolske pege. Ove plave ili ljubičaste mrlje pojavljuju se na donjem delu leđa i zadnjici bebe. Više od 80 odsto afroameričkih, azijskih i indijskih beba ima mongolske pege, ali se mogu pojaviti i kod beba tamne kože bilo koje rase. Ove mrlje su rezultat koncentracije pigmentiranih ćelija, ali često nestaju u prve četiri godine života.

Svako novorođenče se razlikuje po obliku glave, veličini tela, boji kože i još mnogo toga. Neke razlike su privremene i menjaju se kako se vaša beba prilagođava životu u ovom svetu. Druge stvari kao što su belezi su često trajni. Kao roditelj, važno je da razumete promene boje kože vašeg novorođenčeta i kako to može uticati na zdravlje vaše bebe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.