Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕТИЊСТВО

​СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ОВИХ ИГАРА? Аниматорка открива како данас деца реагују на Арачкиње, Јањине и Леденог чику

Данашња деца детињство углавном проводе поред компјутера, телевизора и мобилних телефона, док старе дечије игре полако изубиру.

1648206370_people-g764f3423a_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Аниматорка М.Ј. која често организује игре без граница за најмлађе открива које су то старе дечије игре којима се и данашње генерације радују.

- Ми децу данас углавном осуђујујемо јер проводе много врема са телефонима у рукама, а заправо је то и наша одговорност. Деца се нису променила. Променили су се родитељи и време у којем одраста –

Јањине
Јањине се играју тако што се једно дете савије и ухвати за колена. Друга деца га прескачу као козлић. При сваком прескакању имају нови задатак који морају да испуне:само да прескоче друга, да направе потез рукама као да месе, лупну по леђима. Када неко дете погреши, онда оно се оно савија и њага прескачу другари.

- Клинци супер реагују на игре које су биле омиљене када су њихови родитељи били млади. Деца уче од нас одраслих. Потребно је да им покажемо које су све игре могуће на једној обичној пољани, без додатних реквизиста и претеране филозофије. Кад год организујемо дружења на отвореном, деца уживају. Одушевљено играју Јањине, Лозинке, Леденог чике, Арачкиња, барачкиња –

Она додаје да има деце које желе да избегну играња на оваквим дружењима и раније се хватају за мобилне телефоне.

Арачкиње барачкињеУ игри Арачкиње барачкиње може да учествује велики број деце. Поделе се у две екипе и свака екипа се чврсто држи за руке. Прва екипа пита другу: „Арачкиње- барачкиње кога ћете“? Екипа изговара име другара који треба да се затрчи и у трку прекине ланац који праве противнички такмичари држећи се за руке. Уколико не успе у томе, остаје у њиховој екипу.  Ако ипак буде успешан, има право у своју екипу да поведе било кога из супарничке. Победник је она екипа која има више чланова на крају игре.

- Дешава се да из групе једно до двоје деце раније потежу за мобилним телефонима или да користе сваку паузу да погледају шта се ново дешава на Тик-Току или да одиграју игрицу. Ипак, много је више оне деце која буду очарана играма које им припремим, па забораве и на телефоне и на родитеље – закључује Милена.

Леденог чикеДеца беже, један другар их јури. Кад неког стигне, то дете је залеђено. Циљ је да заледи све другаре. Залеђено дете може да одледи неко друго дете које такође бежи од леденог чике.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas