Oglas
· · Komentari: 0
DETINJSTVO

​SEĆATE LI SE OVIH IGARA? Animatorka otkriva kako danas deca reaguju na Aračkinje, Janjine i Ledenog čiku

Današnja deca detinjstvo uglavnom provode pored kompjutera, televizora i mobilnih telefona, dok stare dečije igre polako izubiru.

1648206370_people-g764f3423a_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Animatorka M.J. koja često organizuje igre bez granica za najmlađe otkriva koje su to stare dečije igre kojima se i današnje generacije raduju.

- Mi decu danas uglavnom osuđujujemo jer provode mnogo vrema sa telefonima u rukama, a zapravo je to i naša odgovornost. Deca se nisu promenila. Promenili su se roditelji i vreme u kojem odrasta –

Janjine
Janjine se igraju tako što se jedno dete savije i uhvati za kolena. Druga deca ga preskaču kao kozlić. Pri svakom preskakanju imaju novi zadatak koji moraju da ispune:samo da preskoče druga, da naprave potez rukama kao da mese, lupnu po leđima. Kada neko dete pogreši, onda ono se ono savija i njaga preskaču drugari.

- Klinci super reaguju na igre koje su bile omiljene kada su njihovi roditelji bili mladi. Deca uče od nas odraslih. Potrebno je da im pokažemo koje su sve igre moguće na jednoj običnoj poljani, bez dodatnih rekvizista i preterane filozofije. Kad god organizujemo druženja na otvorenom, deca uživaju. Oduševljeno igraju Janjine, Lozinke, Ledenog čike, Aračkinja, baračkinja –

Ona dodaje da ima dece koje žele da izbegnu igranja na ovakvim druženjima i ranije se hvataju za mobilne telefone.

Aračkinje baračkinjeU igri Aračkinje baračkinje može da učestvuje veliki broj dece. Podele se u dve ekipe i svaka ekipa se čvrsto drži za ruke. Prva ekipa pita drugu: „Aračkinje- baračkinje koga ćete“? Ekipa izgovara ime drugara koji treba da se zatrči i u trku prekine lanac koji prave protivnički takmičari držeći se za ruke. Ukoliko ne uspe u tome, ostaje u njihovoj ekipu.  Ako ipak bude uspešan, ima pravo u svoju ekipu da povede bilo koga iz suparničke. Pobednik je ona ekipa koja ima više članova na kraju igre.

- Dešava se da iz grupe jedno do dvoje dece ranije potežu za mobilnim telefonima ili da koriste svaku pauzu da pogledaju šta se novo dešava na Tik-Toku ili da odigraju igricu. Ipak, mnogo je više one dece koja budu očarana igrama koje im pripremim, pa zaborave i na telefone i na roditelje – zaključuje Milena.

Ledenog čikeDeca beže, jedan drugar ih juri. Kad nekog stigne, to dete je zaleđeno. Cilj je da zaledi sve drugare. Zaleđeno dete može da odledi neko drugo dete koje takođe beži od ledenog čike.

BONUS VIDEO: 

 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas