Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта беба жели да вам поручи када вас ухвати за прст? Веома важан покрет новорођенчета

Сви родитељи новорођенчади се изненаде када их беба ухвати за прст - то је један од најслађих невољних првих покрета које бебе праве

1698941854_shutterstock_1492462130.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

На овај начин показују да се развија рефлекс хватања који омогућава новорођенчадима да зграбе ваш прст и чврсто га држе. Зашто бебе имају овај рефлекс!

Шта је рефлекс хватања?

Када вас беба ухвати за прст, вероватно ћете морати да одвојите њене слатке, крхке прсте да бисте се ослободили из стиска. Наравно, овај рефлекс отежава добијање отисака шака, али је савршен за омогућавање старијем брату или сестри да држи руку свог новог брата или сестре.

Овај рефлекс је важан знак развоја и функције нервногсистема ваше бебе. Такође, помаже вашем новорођенчету да добије преко потребан контакт кожа на кожу са вама и вољеним особама.

Рефлекс хватања се такође назива Дарвинов рефлекс, по научнику Чарлсу Дарвину. Овај рефлекс је понекад познат и као рефлекс хватања длана. Овај невољни покрет ће постепено нестати око 6 месеци старости. У ствари, ако беба не прерасте рефлекс хватања, то би могло сигнализирати оштећење мозга или нервног система.

Плантарни рефлекс хватања (рефлекс Бабинског) сличан је наведеном рефлексу хватања. Ако ставите палац испод ножног лежишта бебиног стопала и извршите притисак, прсти ће се савијати око вашег палца, хватајући га (флексија и адукција). Овај рефлекс није присутан код многих новорођенчади.

Други рефлекси новорођенчета

Рефлекс хватања или хватања је само један од многих невероватних покрета које новорођенче праве када учи да се прилагоде свом новом свету ван материце. Ево још неких невољних покрета од виталног значаја за здрав развој ваше бебе:

  • Асиметрични тонични вратни рефлекс (или рефлекс мачевања ): Када се стави на леђа, ваше дете ће заузети "позицију за мачевање". Њихова глава ће се окренути са испруженом руком и ногом једне стране (пар на страни према којој су окренути), а друга рука и нога ће бити савијене. Нестаје до 3-9 месеци старости. 2
  • Моро рефлекс (или рефлекс запрепашћења): Ако постоји јака бука или други стимуланс из околине, беба ће испружити руке, ноге, прсте.Нестаје између 3 и 6 месеци.
  • Рефлекс корена: Ако помилујете новорођенче по образу, они ће му аутоматски отворити уста и окренути главу према страни коју сте помиловали. Ово помаже вашој беби да пронађе дојку или флашицу за почетак храњења. Нестаје за 4 месеца.
  • Рефлекс корака : Када им ставите стопала на равну површину, ваша беба ће ставити једну ногу испред друге. Нестаје око 2 до 3 месеца старости.
  • Рефлекс сисања: Ако прстом, дудом или брадавицом додирнете врх уста ваше бебе, она ће инстинктивно почети да сиса. То постаје свестан напор око 2 до 3 месеца, наводи се на сајту верywеллфамилy.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas