· · Коментари: 0

Шта би могло да нам донесе буђење само сат раније? Научници дошли до интересантних података

Да ли сте икада желели да промените свој биоритам и покушате да се будите раније?

1669213097_shutterstock_524513272.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Да ли сте икада желели да промените свој биоритам и покушате да се будите раније?

Постоји још један неочигледан, али важан разлог да сада то спроведете у дело. Ново истраживање научника са Харварда показује да ц́е буђење сат времена раније позитивно утицати на ментално здравље, а осим тога, значајно ц́е смањити ризик од депресије и анксиозности.

Одавно је познато да постоји веза између времена спавања и расположења. Међутим, колико раније треба отићи на спавање и будити се питање је које забрињава многе и још нема дефинитивног одговора. Сада су научници успели да докажу да ц́е буђење чак 60 минута раније вец́ играти важну улогу, посебно за стања повезана са стресом и анксиозношц́у.

Студија је узела у обзир навике спавања више од 800 хиљада људи, а користила је и Менделов метод рандомизације, који се користи за анализу узрочно-последичних веза у генетици. Важно је, међутим, запамтити да је сама генетика успостављена при рођењу, а неке од предрасуда које утичу на епидемиолошка истраживања немају утицаја на генетска истраживања.

Прочитајте још: Могу да га пију и они који су интолерантни на лактозу: Зашто је КЕФИР тако моћан напитак?

Дакле, статистика је прикупљена узимајуц́и у обзир податке људи који су недељу дана носили уређај за прац́ење спавања, као и оних који су попуњавали упитнике за спавање. Открили су да су учесници студије који су отишли ​​у кревет сат раније и устали раније него иначе, имали 23 одсто мањи ризик од депресије. А у случају да се време спавања померило за два сата, онда је ова цифра достигла 40 процената.

Са модерним активним ритмом живота, често немамо довољно сати у дану, а многи жртвују сопствени сан како би ипак имали времена да ураде све што је планирано. Истовремено, често оно што нисмо могли да урадимо током дана радимо увече, глатко улазећи у касне ноће сате. Покушајте да изађете из овог зачараног круга – почните да се будите само сат раније, и у овом уштеђеном времену уживајте у потпуности у почетку новог дана. Научници и психолози обец́авају да ћете осетити налет снаге и енергије.

Ко зна, можда ц́е сада све планирано ипак бити урађено и нец́ете морати да жртвујете сан и своје здравље...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.