Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
одрастање

Шта о свету ТИНЕЈЏЕР мора да зна: Родитељи обратите пажњу

Најважнији задатак родитеља је да што боље припреме своје дете за најважнији корак у његовом животу - одрастање. Погледајте шта је све важно да дете научи пре него што се упусти у свет одраслих.

1605704178_Depositphotos_164812740_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Толико ствари деца уче у школи, од менталног здравља до тога како функционише човеков организам. Ипак постоје многе ствари које тинејџери не знају, а тичу се њих и њиховог одрастања. Ми смо за вас издвојили 9 важних ствари које морају знати ваши  адолесценти пре него што закораче у свет одраслих.

1. У реду је рећи не

Скроз је нормално да ваше дете научите да каже "не" било коме. Неважно је да ли се ради о старијима или вршњацима, важно је да дете изгради став и да га научи да не пристаје на све. Не дозволите да вашој деци буде ускраћено право на избор само зато што сматрате да је то нешто непристојно или непријатно.

Прочитајте још: Наука открива: Ово је омиљени ДЕО ДАНА свим родитељима

2. Интуиција је важна

Фото: Депосит

Требало би да научите дете да верује својој интуицији и свом осећају.

3. Отвореност ка пријатељствима

Не би требало да мерило за дружење ваше деце са вршњацима буде сличност између њих. Научите их да је нормално да се друже са особама које воле другачије ствари, као и да поштују различитости. Укажите им на то да се могу спријатељити са људима који воле ствари за које они никада нису ни чули. Тинејџерима су овакви савети веома важни, јер се налазе на раскрсници у којој су на корак од одрастања. Помозите им да се што боље уклопе у друштво.

4. Вожња није шала

Прихватите неслагања
Познато је да деца у адолесцентском периоду тешко прихватају неслагања и забране. Попричајте са њима и објасните им важност прихватања критике. На пример, уколико дође до неслагања у мишљењима наставника и вашег детета, укажите му да сигурно постоје ствари које се мењају, које су другачије или су под другачијим околностима. Тиме наглашавате да постоје различита мишљења, теорије и околности које су у супротности са ставом вашег детета. Ситуација са различитим мишљењима не мора бити конфронтациона. 

У тренутку када ваш тинејџер добије возачку дозволу, морате му указати на опасности које вребају. Пре свега морате га упознати са законима физике, који су ту да би нам указали на све недаће које се могу догодити. Скрените му пажњу да не вози брзо, јер је аутомобил машина која има превише брзина и перформанси који могу пробудити жељу за доказивањем. 

Успоставите комуникацију, разговарајте.

Прочитајте још: Знате ли КОЛИКО ПУТА у минути откуца бебино срце?

5. Фокус на ментално здравље

Немојте одлагати проблеме везане за ментално здравље. Њихово одлагање може узроковати већу проблематику. Разговарајте са својим дететом и укажите му на важност његовог менталног здравља и инсистирајте на отвореном односу.

7. Признавање грешака

Веома је важно да детету укажете да је признавање кривице корисна ствар. Људи су спремнији да вам помогну уколико признате да сте погрешили. То важи за посао, школу и било који друштвени однос. Важно је да се дете информише о томе шта је погрешло, јер ће му та ситуација помоћи да боље искомуницира са другом страном.

Прочитајте још: 9 ТРИКОВА који ће помоћи беби за лакше ПРИВИКАВАЊЕ НА НОШУ

8. Тинејџ године су најлепше

Иако већина тинејџера не верује када им кажете да су у најлепшим годинама, покажите им да заправо јесу. Предложите на који начин да искористе своје време и како да максимално уживају у њему.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas