Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У Србији се годишње роди око 4.000 превремено рођених беба: Првих 1.000 дана је најважније, ево и ЗАШТО

У свету се сваке године превремено роди око 15 милиона новорођенчади

1677233808_shutterstock_1531703300-majka-i-beba.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

У Србији се превремено роди свако једанаесто новорођенче, што годишње чини око 4000 превремено рођених беба. Иако је са развојем медицине значајно повећана стопа преживљавања и смањено обољевање беба рођених пре термина, уз превремено рођење и даље постоји ризик за појаву тешких болести, али и кашњења у развоју детета.

Шта подразумева превремено рођење?

Трудноћа траје 40 недеља, а сваки порођај пре навршене 37. недеље се сматра превременим. Највећи број превремено рођених беба се рађа између 34. и 37. недеље трудноће. Бебе рођене измеђи 28. и 32. недеље трудноће су веома незреле, а рођене пре 28. недеље трудноће су екстремно незреле. Превремено рођена деца су мање телесне масе од новорођенчади рођене на време. У начелу што је новорођенче незрелије и његова телесна маса је мања, па тако постоје новорођенчад мале (мање од 2,5 кг), веома мале (мање од 1,5 кг) или екстремно мале (мање од 1 кг) телесне масе. Екстремно незреле бебе и бебе порођајне тежине испод 1,5 кг имају значајно већи ризик за развој неких тешких болести и развојне проблеме.

Основна карактеристика превремено рођене деце је општа незрелост органа.
Последица незрелости система за регулацију телесне температуре је велика могућност за подхлађивање те их је неопходно загревати. Због тога се ове бебе налазе у инкубатору. Инкубатор поред тога представља изоловану средину и штити од могућих инфекција, којима су, због незрелог имунолошког система, ове бебе више изложене.

Систем органа за варење превремено рођене деце је такође незрео и подложнији обољевању. У јединицама интензивне неге велика изложеност антибиотицима, давање шећера, беланчевина и масти кроз вену и боравак у инкубатору ометају процес насељавања црева „добрим“ бактеријама. Једно од најтежих, а уједно и најчеших болести система органа за варење превремено рођених беба је обољење које се назива некротични ентероколит (Ентероцолитис нецротицанс - скраћено НЕЦ). НЕЦ представља изумирање (некрозу) цревне слузокоже и представља животно угрожавајуће стање.Тачан узрок настанка се не зна, али фактори који доприносе повећаном ризику су: смањена отпорност организма, нарушена одбрамбена цревна баријера, изостанак исхране мајчиним млеком (исхрана млечним формулама) и инфекције. НЕЦ се јавља код око 10% превремено рођене деце телесне масе мање од 1,5 кг. Обично се јавља између 7. и 14. дана живота.
Примена пробиотика код превремено рођене деце смањује ризик за развој НЕЦ-а.

Да ли превремено рођеним беба могу да се дају пробиотици?

Све бактерије које насељавају црева, називају се цревна микробиота. Цревна микробиота превремено рођене деце и деце рођене на време се разликује.
Насељавање црева цревним бактеријама код превремено рођене деце започиње у болничкој средини, где се налазе бактерије отпорне на многе антибиотике. У јединицама интензивне неге употребе антибиотика широког спектра доприноси смањењу укупног броја цревних бактерија, омогућавајући насељавање црева само бактеријама отпорним на дезинфекциона средства и антибиотике из болничке средине, а то су углавном патогене бактерије. Због тога превремено рођена деца имају мању разноликост и већи проценат потенцијално штетних бактерија у цревима. Поремећај у саставу микробиоте се назива цревна дисбиоза. Дисбиоза у начелу подразумева смањен број корисних, а повећан број штетних микроорганизама у цревима. Већ је речено да цревна дисбиоза у најтежим случајевима, уз остале неповољне факторе, може довести до НЕЦ-а. Доказано је, међутим, да је цревна дисбиоза у најранијем детињству врло вероватно повезана и са другим хроничним болестима које се јављају у каснијем дечијем узрасту, али и одраслом добу. Алергије, астма, хроничне болести црева, па чак и шећерна болест и гојазност у одраслом добу се повезују са цревном дисбиозом у најранијем узрасту.
Формирање цревне микробиоте траје до треће године живота. Дакле, првих 1000 дана живота је пресудно за формирање „добре“ цревне флоре.

Првих 1000 дана је најважније

Применом пробиотика код превремено рођене и новорођенчади мале порођајне тежине се знатно скраћује време давања течности хранљивих материја мимо система за варење (кроз вене) и скраћују се епизоде неподношења хране, али се и касније омогућава боље напредовање и раст детета и спречавају се различите болести и стања.

Примена пробиотика је од користи у превенцији дисбиозе код прерано рођене деце, као и код новорођенчади рођених царским резом.

Пробиотска култура Лацтобациллус рхамносусс ГГ¹ је једна од најиспитиванијих и најсигурнијих пробиотских бактерија и њен позитиван ефекат је доказан у клиничким студијама код превремено рођене деце веома мале порођајне тежине. Ова пробиотска култура је препоручена од стране Европског удружења педијатара гастроентеролога и хепатолога и секције за неонатологију Удружења педијатара Србије за превенцију НЕЦ-а код превремено рођене деце. Став о примени Лацтобациллус рхамносусс-а је заснован на доказима да је примена овог пробиотског соја код превремено рођене новорођенчади безбедна, добро се толерише и смањује ризик од НЕЦ-а.

Превремено рођена деца захтевају више родитељског напора, стрпљења и бриге. Међутим адекватном негом, бригом и пажњом ова деце израстају у здраве и снажне људе.
Многе историјске личности које су задужиле човечанство су биле превремено рођене бебе.

 

 

¹ван ден Аккер ЦХП, ван Гоудоевер ЈБ, Схамир Р, Домеллöф М, Емблетон НД, Хојсак И, Лапиллонне А, Михатсцх WА, Берни Цанани Р, Бронскy Ј, Цампоy Ц, Феwтрелл МС, Фидлер Мис Н, Гуарино А, Хулст ЈМ, Индрио Ф, Колачек С, Орел Р, Ванденплас Y, Wеизман З, Сзајеwска Х. Пробиотицс анд Претерм Инфантс: А Поситион Папер бy тхе Еуропеан Социетy фор Паедиатриц Гастроентерологy Хепатологy анд Нутритион Цоммиттее он Нутритион анд тхе Еуропеан Социетy фор Паедиатриц Гастроентерологy Хепатологy анд Нутритион Wоркинг Гроуп фор Пробиотицс анд Пребиотицс. Ј Педиатр Гастроентерол Нутр. 2020 Маy;70(5):664-680. дои: 10.1097/МПГ.0000000000002655. ПМИД: 32332478.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas