· · Коментари: 0

РЕЧ ЛЕКАРА: Како да сачувате бебу од алергија и ојачате њен имуни систем

Алергије као наслеђе

1646236403_pjimage--56-.jpg
Фото: др Ивана Филиповић, педијатар

Алергијске болести је веома важно правилно пратити и лечити током периода трудноће-саветује др Ивана Филиповић-педијатар. У репродуктивном периоду 18-30% жена  пати од неке алергијске болести - најчешће алергијске кијавице и астме. Са једне стране алергијске болести могу утицати  на природни ток трудноће и на њен исход, а са друге трудноћа  може довести до погоршања алергијске кијавице и астме. Окосницу терапије алергијских болести у трудноћи представља на првом месту избегавање алергена, придржавање предложене терапије, примена антихистаминика, интраназалних кортикостероида и уобичајене локалне терапије за атопијски дерматитис. 

Као што је добро познато у настанку алергијских болести пођеднако важне улоге имају и генетика и фактори средине. Позитивна породична анамнеза - посебно појава алергије у току трудноће, атопијски дерматитис код мајке и високе вредности једне врсте антитела (ИгЕ ) представљају најзначајније факторе ризика за развој алергије код деце. Ако се зна да формирање имуног система бебе почиње још  у десетој недељи трудноће, јасно је да се и са спречавањем појаве алергијских обољења мора започети што раније тј. још пре рођења. Супротно деценијском мишљењу новије студије су показале да  материца није стерилна. “Добре” бактерије су пронађене  у плаценти, плодовим овојцима, плодовој води, као и у пупчаној врпци. Микробиота мајке зависи од: хигијене зуба, исхране, инфекције, уботребе антибиотика. Из плодове воде беба добија своју прву дозу пробиотка

Поремећај на било ком нивоу формирања цревне флоре код бебе може представљати фактор ризика за развој алергије. У зависности од тога да ли је у питању природни порођај или царски рез, у којој недељи се жена породила , да ли је током трудноће узимала антибиотике, код детета ће се ређе или чешће јављати алергије. Бебе рођене царским резом не пролазе кроз вагинални канал и самим тим добијају мање добрих бактерија од мајке и због тога чешће развијају алергије. Студије су показале да се флора ових беба састоји углавном од бактерија са коже мајке и особља у операционој сали. 

Фото: Промо

Додатно, примена антибиотка током порођаја може пореметити цревну флору не само мајке, већ и њеног новорођенчета. Присуство одређених бактерија у плодовој води може да доведе до превременог порођаја који са собом носи бројне  компликације попут чешће потребе за кисеоником и антибиотском терапијом, већи број дана проведених у болници, а посебно у јединицама интензивног лечења.

Са аспекта микробиоте превремено рођена деца имају више анаеробних бактерија у односу на децу рођену на време. Само 3 бактерије су изоловане код превремено рођених беба  у 10. дану живота: Ентеробацтериа (Е. цоли анд Клебсиелла), Ентероцоццус фаецалис анд Стапхyлоцоццус ауреус, а веома мало "добрих" из рода Бифидобацтериа. Задатак лекара  је да препозна труднице и новорођенчад у ризику. Фокус треба да буде на утврђивању чланова породице који имају алергије - врло једноставна метода, иако родитељи некада могу заборавити.  

За сада су генетске студије - скупе и не користе се у рутинској клиничкој пракси. Посебна пажња треба да буде усмерена на   новорођенчад рођену царским резом, новорођенчад која нису на природној исхрани, новорођенчад која су у првим данима живота примала антибиотике и  она са високим бројем ИгЕ антитела у крви пупчаника. 

Примена пробиотске културе Лацтобациллус рхамноус ЛГГ у комбинацији са Д3 витамином и цинком се препоручује код све претходно поменуте новорођенчади као и код трудница које имају алергије- саветује др Филиповић.

Са применом производа би било најбоље започети још у првом триместру трудноће по утврђивању трудноће јер је то тренутак  када почиње формирање имуног система. Саветује се примена Бебицол® капи са цинком и витамином Д3 током читавог периода трудноће, као и у пероду дојења. Са применом  Бебицол® капи код новорођене деце у ризику треба започети још од првог дана живота.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.