Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ

Азалеја - предивно цвеће које расте у очаравајућим бојама (ФОТО)

Са хиљадама доступних сорти, постоји једна која одговара баш свакој башти.

1618756563_flowers-3294570_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Рододендрони и азалеје су дрвеће грмља које воле киселине и шарене цветне гроздове. Они више воле влажну климу и благе температуре, али постоје биљке рододендрона и грмље азалеје погодне за зоне 4-9. Са хиљадама доступних сорти, постоји једна која одговара баш свакој башти. Азалеје су заправо врста рододендрона и иако су по облику сличне осталим рододендронима, могу се разликовати по длакавим листовима и пет прашника (уместо уобичајених десет).

Прочитајте још: Ових 5 биљака могу да красе терасе целог пролећа и лета

Зоне: 4-9; међутим, највише је доступно у зонама 5-8.

Висина / ширина: Од 45 цм висок и широк до 6 метара; варира у зависности од врсте и сорте.

Време цветања: Врхунац цветања обично се јавља средином пролећа; међутим, неке биљке азалеје и рододендрона цветају већ у марту, а друге тек у јулу. Цветајуће сорте цветају у пролеће, а затим поново у лето до мраза.

Прочитаје још: Знате ли како да очистите ЈАБУКЕ од пестицида? Ово је НАЈБОЉИ начин!

Боја цвета: Шарене цветне грозде, познате као трусови, имају различите нијансе: ружичасту, белу, црвенкасто-љубичасту, дубоко гримизну, плаву и жуту. Изложеност: Биљке се најбоље сналазе у делимичној сенци или мрљастој сенци, посебно оне са великим листовима. Ситнолисне алпске и патуљасте врсте најбоље су на јаком сунцу. Клима: Влажна, блага клима пацифичког северозапада савршена је за узгој азалеја или рододендрона; док раст у хладнијим климама, посебно на североистоку, може бити изазов. Типови рододендрона: На избор је осам различитих врста рододендрона - неки су високи попут дрвећа, други су сличнији грмљу; неки су зимзелени, а други листопадни.

Пет најчешц́их су:

  • Азалеје (листопадне и зимзелене)
  • Рододендрони врсте
  • Елепидоти (што значи лишће без љускица)
  • Лепидоти (што значи лишће са љускама)
  • Виреја (тропска и често епифитска)

Прочитајте још: Најшаренија кућна биљка: Како се чува КРОТОН?

Како садити?

Блага клима: Рододендрони и азалеје могу се садити током целе године

Хладна клима: Најбоље је рано пролећно садење, а садња рано јесен је добар други избор

Вруће климе: Садња јесени омогућава успостављање кореновог система биљке током хладнијих месеци

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas