Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивости

Биљка МЕСОЖДЕРКА: Све што треба да знате о њој и како да је гајите

Биљке месождерке су способне за тачно оно што им име сугерише: хватање и "једење" ствари које су им доступне, а то су инсекти

1657115471_venus-flytrap-g7e52543c4_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ове биљке су такође познате и као "Венерине Мухоловке". Али како ове скоро митске биљке, можемо да узгајамо и бринемо о њима? Овде покривамо све што треба да знате о овој интересантној биљци. 

Прочитајте још: Свете биљке које ће вас штитити уколико их будете гајили у свом дворишту: Ове 4 биљке ће вам помоћи, а могу имати и лековито дејтво (ФОТО)

Венерине мухоловке су најпознатија биљка месождерка и способне су да хватају муве и инсекте и апсорбују их. То су невероватно занимљиве зимзелене биљке које користе слатки нектар да привуку мухе у своје листове попут чељусти. Када нешто дотакне унутрашње длаке њихове 'замке', електрични набој се шаље кроз биљку сигнализирајући да је плен присутан и замка се затвара, затварајући инсекта. Испреплетени зуби постављају ивицу затворене замке и што се плен више креће, то се чвршће затвара, што отежава бекство за ухваћену муву.

Длаке окидача морају бити стимулисане два пута у року од 20 секунди да би се замка затворила, што сугерише да венерине мухоловке имају добро краткорочно памћење. Једном заробљена, венерина мухоловка користи дигестивне ензиме да разбије меко ткиво муве пре него што га упије као хранљив оброк. Замка се поново отвара недељу дана након улова и спремна је за још један, користећи оно што остане од муве да привуче нови плен.

Иако су ефикасне биљке, венерине мухоловке нису увек успешне. Већи инсекти који се нађу ухваћени, попут паука, могу лако прожвакати биљку како би побегли, а упијање погрешних инсеката може нанети штету биљци.

Венерине муховке немају мозак или нервни систем.

Њихова „изванредна способност" дугује краткорочном памћењу биљке. Претходна истраживања показују да венерине мухоловке могу ефикасно да 'броје' до пет. На пример, два додира длачица у року од 20 секунди узрокују да се замка затвара док пет додира подстиче производњу пробавних ензима.

Венерина мухоловка није довољно моћна да повреди човека.

Шта ће се догодити ако ставите прст у венерин мухоловку је заправо опасније за биљку него за човека, јер узрокује да мухоловка непотребно троши енергију. Истина је да људи представљају много већу претњу за венерину мухоловку него обрнуто. Ове биљке месождерке се лако могу убити ако се о њима не брине правилно. На пример, не могу се хранити водом из славине и потребан им је посебан компост. 

Савети за негу биљке месождерке 

Ако знате како се правилно бринути о венериној мухоловки и придржавате се правила, онда их је лако одржати у животу и напредовању. Оне међутим, имају веома различите захтеве у односу на друге биљке, тако да морате да истражите пре него што узмете једну. Ево како да их узгајате: 

Сунчева светлост – Венериним мухоловкама је потребно много сунчеве светлости да би цветале. Ако је узгајате у затвореном простору, ставите је на најсунчанију прозорску даску. Доста сунчеве светлости ће одржати њене листове јаким и чврстим. Недостатак сунца ће проузроковати да увену и клону. Можете користити и вештачка светла за узгој.

Влажност – Венерине муховке воле влагу, па се добро сналазе у тераријуму , иако могу да преживе и ван њега. Из тог разлога воле и пластенике и зимске баште.

Зимско мировање – Од новембра до фебруара, ставите своју венерину мухоловку на хладно како би могла да мирује током зиме. Њени листови ће поцрнити и поново ће умријети. Скините све мртве листове и размислите о пресађивању ако је потребно у марту, пре него што поново почне да расте.

Вода – На почетку, многи људи се питају да ли ће вода из славине убити венерину мухоловку – и одговор је да. Венериним мухоловкама се не може давати вода из славине јер ће их нагомилавање минерала убити. Потребна им је чиста вода. За храњење користите кишницу или дестиловану воду. Током летњих месеци, венерине муховке треба залити тако што ћете их држати у 1 цм воде. Немојте их заливати одозго. Током зимских месеци у мировању, тло треба само да буде влажно, а не мокро.

Земљиште – Венерине мухоловке морају бити посађене у мешавину земљишта на бази сфагнума која има високу киселост. Немојте додавати никакво ђубриво у земљу.

Цвеће – Зрела венерина мухоловка може да произведе цвеће које расте високо, високо изнад листова. Висина је неопходна да се опрашивачи не би ухватили. Сваки цвет даје семе које се може сакупљати.

Венерине мухоловке које се држе унутра могу имати мањи приступ инсектима па их власник мора сам хранити мртвим инсектима. Венерину муховку не можете прехранити, али се саветује да се храни само један лист у исто време. Када ставите инсекта у лишће, можда ћете морати да га мало померите да бисте стимулисали длаке окидача. Затим ће биљка да одради своје. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas