Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕКОРАТИВНА ПЕРУНИКА: Цвет који сваки врт треба да има

У нашим баштама, двориштима и вртовима поносно цветају и издижу се над осталим зељастим вишегодишњим биљкама - перунике

1655622811_kevin-castel-y4xISRK8TUg-unsplash.jpg
Пхото: Унспласх
Oglas

Могу достићи висину од метар, при чему њихови сабљасти, сивозелени листови привлаче радознале погледе због необичног изгледа.

Овај род обухвата око 135 врста, које су широко распрострањене у топлијим деловима умерене зоне. Многе врсте перунике, још од давнина, гаје се као декоративне биљке, и као такве су у северну и средњу Европу доношене из области Медитерана. Код старих Словена перуника је била посвећена богу Перуну.

Само име рода потиче од грчке речи која означава дугу, као природну појаву, а у исто време је повезана и са грчком богињом дуге Ирис. Отуда потиче и Иридацеае, назив читаве фамилије којој перунике припадају.

Добро расте у већини свих врста баштенског земљишта, под условом да су добро дренирана.

Пхото: Унспласх

Баштенска перуника се класификује као перуника са луковицама или перуника са ризомима (која се назива и ризоматозна перуника) са низом даљих подела. Због широког спектра географског порекла, а самим тим и велике генетске разноликости, потребе узгоја перунике су различите. Ова биљка се интензивно гаји као украсна врста у многим баштама широм света, али најбогатију колекцију можете видети у меморијалној башти перуника у Њу Џерсију, која представља живи музеј са више од 10.000 примерака. У Европи сличну башту можете пронаћи у Фиренци.

Садите их на осунчаним местима,а цветове очекујте од почетка маја до краја јуна, у љубичастој, жутој, плавој, розе или беж боји

Највише им прија плодно, добро дренирано земљиште, неутрално до благо кисело. Када их садите водите рачуна да им обезбедите довољно осунчана места јер, у противном, цветање може потпуно да изостане. Цветове очекујте од почетка маја до краја јуна месеца, у љубичастој, жутој, плавој, розе или беж боји. Неке врсте перуника су посебно атрактивне због цветова у комбинацији две боје.

Перунику лако можете да размножите дељењем ризома. 

Пхото: Унспласх

Препорука је да на сваке три године постојећи ризом, најбоље крајем лета или почетком јесени, поделите на више делова водећи рачуна да се на сваком налази неколико листова. Издељене делове поставите на међусобном размаку од 8 до 10 цм, покријте их са 2 до 3 цм земље (потребно је да листови буду усправно постављени). Немојте прихрањивати перунике органским ђубривом јер то може да прузрокује труљење ризома. Након две године од садње младих ризома перуника ће вас обрадовати својим дивним крупним цветовима.

Лековитост перуника је позната од давнина, при чему се најчешће употребљавају листови или ризоми.

С обзиром на то да садржи етерична уља, масти, скроб, танине, иридин, перуника може да се користи за прављење парфема и мириса, препарата за искашљавање или као природни диуретик. Такође, употребљава се и за прављење пасте за зубе. Приликом коришћења перунике у лековите сврхе треба строго водити рачуна о начину и количини дозирања, јер ако са њом претерате, може бити врло отровна.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas