Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВРТ

Најбољи млади енглески баштован: За РАЈСКИ врт вам не треба башта, довољна су и два ћошка!

Артур Паркинсон је нова звезда енглеског баштованства.

1619509729_Bastovan.PNG
Фото: Instagram/ screenshot arthurparkinson
Oglas

Артур је изолацију у кући у Нотингхемпширу искористио најмудрије што је могао: бавио се баштованством и написао је књигу. Он је дипломирани баштован, пејзажни архитекта и одличан познавалац природе.

Прочитајте још: Прелепа краљица пролећа: Ево шта све треба да знате о МАГНОЛИЈИ

- Имао сам око себе малу башту и много бетона, па сам о томе и писао у књизи: како напрвити рај на малом простору - каже Артур.

Сваки простор може да се искористи!

Артур сматра да је најновији тренд баштованства богатсво мириса и боја, па предлаже да свако проба да направи експлозију цвећа на простору који има.

- Позивам све да покушају и да на намањем простору, ако немају велики врт, направе рај. За почетак набавите кесице семења - каже Артур.

Прочитајте још: Борац против бактерија расте на вашој тераси - ДРАГОЉУБ, најукуснији цвет! (РЕЦЕПТ)

Артур каже да свака дисморфија (неправилан, мали или лош облик) врта може да се претвори у предност.

Артур каже да не треба много улагати у башту, а најважније је обезбедити добру земљу. Ако на сваком празном простору или у свакој могућој посуди посејете цвеће добићете оазу.

Прочитајте још: Ако сте почетник у баштованству, са овим цветом нећете погрешити: Гајите БЕЛИ ЉИЉАН - најпопуларнију собну биљку

Свака посуда је саксија ако испуњава два критеријума

Конзерва, канта, стара шерпа, било каква посуда може да постане саксија уколико има рупу на дну. Други важан услов је да није висока и од лаког материјала па ветар може да је преврне.

Покварите земљу!

Купите хумус, добру земљу и помешајте са компостом или органским ђубривом. То је једино што биљке траже.

Прочитајте још: Овај цвет је попут љиљана - грациозан, сензуалан и егзотичан, али за љубимце може бити ОПАСАН! (ФОТО)

Направите таблу

Пре него што почнете да сејете морате да направите план, држите се њега и на крају поставите штапиће са кесима како би знали шта је где посађено.

- Када бирам биљке то изгледа као модна ревија, јер размишљам какви су цветови, висина, да ли ће стајати лепо једна уз другу - каже Артур.

Не треба вам врт за цвеће, довољан је прозор.

Када бирате цвеће погледајте у природу

- Природа нуди најбољи избор боја. Погелдајте монарх лептира и схватићете да наранџаста прелепо иде уз бордо, црно и љубичасто. Рајска птица показује да се слажу наранџаста, црвена, зелена и плава. Бела је бела - истиче Артур.

Семе на прозору

Људи мисле да им је неопходна кућица са баштом како би имали цветни врт, а то је велика грешка. Свако ко има прозор има врт! Артур препоручује да се цвеће сезонски мења: зими дан и ноћ, у пролеће лале и зумбули, у лето петуније,  у јесен ерика и јесење руже.

Прочитајте још: Прелепа краљица пролећа: Ево шта све треба да знате о МАГНОЛИЈИ

Биљке су  ваши најбољи пријатељи

Артур подједнако препоручује софистицирано цвеће попут далије и тикве. Он каже да је најбоље садити поврће које подједнако даје цвет као и само цвеће, а на крају и плод. Онима који немају времена да се баве цвећем, односно могу да се посвете од празника до празника, препоручује да засаде рузмарин, лимун, вербену и мајоран.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas