Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет биљака које можете да засадите ако вам је тераса у хладовини: Оне воле хладовину

Ускоро се приближава најлепши део године када ће градски балкони и терасе да букну у најлепшим бојама напупелих цветова

1678357448_shutterstock_2021666102.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Уколико нисте те среће и тераса вам је незгодно позиционирана тако да до ње не долази довољно сунца, не одустајте од баштованства. Постоје биљке које воле хладовину, а обрадоваће вас лепим цветовима чак и зими.

Треба знати да постоје и различите врсте сенке и да у односу на то треба бирати биљке. Луковичасте биљке, попут зумбула, ђурђевка и шумске цикламе добро подносе сенку и полусенку. У потпуној сенци успевају украсне форме Валдштајновог звончића, кукурек, здравац и родгерсија.
Ако ваша башта или тераса добија сунчеву светлост само 2 до 3 сата дневно онда је то башта у сенци.

Тиграсти љиљан

Током јуна и јула ова прелепа биљка, која се размножава путем луковица, је на врхунцу цветања. Предност тиграстог љиљања је и та што се на врховима цветних гранчица дуго отварају нови цветови. Важно је да их редовно орезујете и уклањате прецветале цветове, јер љиљани тако чувају своју енергију и хранљиве материје.

Фуксија

Уколико имате висеће саксије – фуксија је идеална. Овом цвећу одговара потпуна сенка и влажност, па не заборавите да их редовно орошавате по листовима. Најзаступљенија сорта је Фуцхсиа трипхyлла која потиче из планинских подручја и одговара јој хладнија клима. Ипак, преко зиме фуксије унесите у кућу.

Лепи Јова

Ова биљка цвета током целог лета, а свој други назив - воденика добила је по стаблу које је испуњено водом. Ова биљка је идеална за почетнике, јер не захтева превише пажње осим редовног заливања (ујутру на сваких неколико дана). Лепог Јову засадите средином пролећа и проверите да је пре садње земља топла.

Персијски штит

Ова жбунаста биљка има елипсасте листиће чијој боји је тешко одолети. Комбинација сивих, љубичастих и розе нијанси је упечатљива и сигурно ће улепшати вашу терасу. Ако је гајите напољу онда је једногодишња, а уколико је собна, онда је вишегодишња биљка. Воли влагу, па водите рачуна да је заливате млаком водом и да није изложена Сунцу.

Торенија

Овом дражесном цвећу одговара светлије, али не превише топло место. Будући да успевају у влажном тлу треба их редовно заливати али земља мора да буде добро дренирана. Цветом мало подсећа на дан и ноћ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas