Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТЛОВА КРЕСТА је некад била у свакој баштици: Цвет који се сам размножава, а бујаће и зими

У такозваним старинским баштама, или у баштама наших бака, увек су расле биљке које су предивно мирисале и имале необичан облик цвета

1651738689_cockscomb-g817a9874f_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Te биљке биле су отпорне на сушу, на разне болести и штеточине и нису имале велику потребу за одржавањем, прихрањивањем и наводњавањем, а опет су увек давале свој максимум.

Некадашње сорте данас је тешко наћи. Најчешће се налазе у неким сеоским баштама или неретко се могу купити на пијаци. 

Једна од посебно фасцинантних цветница која је доминирала свим старинским баштама је петлова креста.

Прочитајте још: Како најбоље да гајите ПЕТУНИЈЕ: Најпопуларније цвеће за терасе

Петлова креста (Celosia cristata) је једногодишње цвеће, које цвета од јуна па све до првих мразева. Ствара семе у великим количинама, стога се и само расејава. Има необичан цвет у облику петлове кресте, па је због тога добила такав назив.

Фото: Пиксабеј

Основна боја је црвено-роза. Комбинује се са неким нижим цвећем као што је то дречавожута кадифица или драгољуб.

Цветови петлове кресте трају веома дуго, чак до осам недеља, а уклањањем прецветалих цветова може се подстаћи ново цветање.

Фото: Пиксабеј

Када цветови прецветају, почињу да губе боју, а у средини остају црне семенке. Скупите их у ширу посуду, ставите је испод прецветалих цветова и лагано их угњечите прстима тако да семе пада у посуду коју држите испод.

Прочитајте још: Ово је НАЈПОПУЛАРНИЈИ ЦВЕТ ЗА ВЕНЧАЊЕ и многи су шокирани избором: Неизоставан део сваког модерног бидермајера

Идуће године дочекаће вас експлозија боја и лепо изненађење када је реч о комбинацији боја које зависе од тога колико сте врста петлове кресте имали и како су успеле међусобно да се укрсте.

Занимљиво је и да је петлова креста јестива биљка чији се цветови и листови у Африци и југоисточној Азији узгајају за исхрану. У Азији се такође сади да би својим растом зауставила најезду одређених врста корова.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas